Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Карпатська сироварня» – успішний проект, що діє на Косівщині

07112018001Голова районної державної адміністрації Віталій Кічеряк продовжує здійснювати робочі візити Косівщиною.

Сьогодні для відвідин був обраний сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Карпатська сироварня», який очолює Михайло Баранський, відомий на теренах краю підприємець.

07112018002Голова райдержадміністрації разом зі своїм заступником Ярославом Бринським та начальником відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Ярославом Новицьким відвідали саме це господарство не випадково – 18 листопада працівники сільського господарства традиційно відзначатимуть своє професійне свято. І хоча кооператив, про який ідеться, заснований тільки у цьому році, добра слава про сирну продукцію, що тут виготовляється, шириться Україною дуже швидко. Улюбленою справою Михайло Баранський займається вже не один рік. Його сподвижники – дружня родина: члени кооперативу – дружина Ганна, син Михайло з дружиною, дочка Ірина. «Все розпочиналося років шість тому з 15 власних корів та заготівлі молока», – стверджує п. Михайло. Унаслідок переробки молока з’являлися перші зразки сиру, бринзи, вурди…

Й ось – перед очима гостей із райдержадміністрації постав цілий цех, де з допомогою придбаного за власні кошти головою кооперативу обладнання вдається переробляти 2 тони молока щодоби. Це в осінньо-зимовий період. Улітку – майже удвічі більше.

07112018003Загальна виробнича площа може сягати 2-2,2 тис. квадратних метрів і більше, але це віддалена перспектива. У найближчих планах Михайла Баранського – придбати потужний холодильник, моцарельну та фасувальну машини. Це на додачу до того, що вже куплене та функціонує: три пастеризатори, ванна-охолоджувач для майбутньої продукції, формувальний стіл для сиру, візок для відпресовування «зерна» тощо.

Активною є співпраця майстрів сироваріння з місцевими домогосподарствами. Близько 100 з них вносять свою молочну лепту у майбутні готові зразки. Але, як стверджує голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, відбір молока дуже жорсткий, адже воно має бути якісним, щоб, крім традиційних карпатських сирів, Моцарелла, Качіокавалла, сир для грилю «Халумі» радували своїм особливим смаком, де всі складові лише натуральні.

07112018004Недаремно керівництво районної державної адміністрації назвали оглянуті потужності – «цехом європейського зразка», адже до всього тут прискіплива увага, починаючи з санітарно-гігієнічних вимог.

Віталій Кічеряк запевнив про всебічну підтримку у наступному році таких виробництв, як, зокрема, очолюваного Михайлом Баранським. Було зазначено, що розпочата самотужки справа продовжує успішно розвиватися тому, що підприємницькі кроки є послідовними. «Саме такі, як Ви досягають мети, – резюмував голова райдержадміністрації, – завдання ж влади району в межах свої повноважень сприяти у такому розвитку». Одностайним з першим керівником Косівщини був і його заступник Ярослав Бринський: «Таких підприємців треба підтримувати. Ми вже націлені на 2019 рік, де будуть враховані нюанси при прийнятті відповідних програм та змін до них».

07112018005Нині в області велику увагу приділяють розвитку молочного скотарства та кооперативного руху. Як наголошує перший заступник голови обласної державної адміністрації Марія Савка – «Молочарські обслуговуючі кооперативи – один із пріоритетних напрямків розвитку аграрного сектора економіки».

«Карпатська сироварня» – успішний проект, що діє на Косівщині.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи
та правового забезпечення апарату
районної державної адміністрації

07112018006

gartellin

Sluh

Біоетика

AV

Ласкаво просимо на Косівщину

Panorams