Правила збирання та профілактика отруєння грибами

Серед лісових багатств земної кулі одне з почесних місць належить, без сумніву, їстівним грибам.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.Серед їстівних грибів часто трапляються й отруйні. Кожному відомо, якого лиха можуть накоїти останні.

В області почастішали випадки отруєнь грибами, вже зареєстровано 8 таких випадків, в результаті яких потерпіло 12 людей. Отруєння грибами реєструвалися  в Верховинському Тисменицькому та Косівському районах.  Останні отруєння в Тисменицькому районі викликані вживанням неїстівних грибів.

А тому слід запам’ятати характерні особливості отруйних та неїстівних грибів. 

    Бліда поганка. Найотрутніші гриби. Всі поганки мають тонку ніжку з «комірцем» і бульбоподібним потовщенням біля основи, замкнутим наче в мішок.

    Несправжні опеньки. Всі вони мають жовто-сіру, в центрі-іржавого кольору, без лусочок, жовтувато-зеленуваті пластинки.

    Жовчний гриб. У нього на ніжці темний сітчастий малюнок, низ шапки рожевий, м’якоть гірка.

    Мухомори:

    «Червоний». У нього червона шапка з білими плямами-лусочками, внизу ніжки-потовщення, у верхній частині-кільце;

    «Пантерний». Шапка сіро-бура або зеленувата з маленькими білими лусочками, пластинки білі, ніжка біла з кільцем біля верхньої частини та потовщенням у нижній частині, замкнутим наче в мішок;

    «Порфіровий». Схожий на шампіньйон, але ніжка у мухомора тонка, запах неприємний, луски на шапці часто немає.

    Умовно їстівні гриби-зморшки і сморжі-можна споживати тільки після відповідної термічної обробки. Взагалі їсти сирі гриби, в т. ч. й сироїжки, не рекомендується.

    Основні  причини  отруєнь:

• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
    Симптоми  отруєння  грибами: нудота, блювота, болі живота та голови, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, наростаюча загальна слабість, непритомний стан.
    Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

    Перша  допомога  при  отруєнні  грибами

    Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити хворому до того, як прийде лікар. Насамперед, треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів. Прийняти активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

    Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб встановити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів. 

   Профілактика  отруєння  грибами

1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.

4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.

5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).

6. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.

7.Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

8. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.   

9. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.

10. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

    Правила  збирання  грибів

1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні.

2. Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.

3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, не куштуйте їх.

4. Коли збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.

5. Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, що мають молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, аби вимити гірку, шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, що мають їдкий, гіркий присмак, та із свинушками.

6. Назбиравши сморжів і зморшків, не забувайте, що їх неодмінно слід перекип’ятити (7-10 хвилин) у воді, щоб виварити отруту; воду після кип’ятіння вилити.

7. Ніколи не збирайте і не їжте грибів переслизлих, зморщених, червивих, зіпсованих.

8. Не їжте сирих грибів.

9. Якщо ж зустрінете в лісі бліду поганку, краще знищіть її.

     УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
 "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
 "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".
 "Усі гриби в молодому віці їстівні".
 "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
 "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі єотруйні гриби".
 "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
 "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
 "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
управління Держпродспоживслужби
в Косівському районі
В.С. Бович

gartellin

Sluh

Біоетика

AV

Ласкаво просимо на Косівщину

Panorams

Migrants UA RU 720x90

vlasny-dim
Pidtrymka-agro

Patronat

propozycii

23022017042

Президент України

uryad portal

Урядова гаряча лінія

bezviz

verhovna rada

Центральна виборча комісія

Національне агенство України з питань державної служби

Верховний суд України

«Академія державного управління»

Derjava

rzum

banner

Національний конкурс бізнес-рішень для сталого розвитку серед малого та середнього бізнесу

Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної опереції

 Антикорупційний портал

Migrants UA RU 720x90

 bpd1

 dfsmsu

oblsapka2

OIzCZ

DiiNS

banner

TiP

ВЕБ-ПОРТАЛ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ І МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Програма державної підтримки населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів

Офіційний сайт Косівської районної ради

Just

ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області

Сайт Косівської центральної районної лікарні

Івано-франківський обласний центр зайнятості

egovinfua 71x180

Офіційний сайт редакції газети Гуцульський край

Освітянський вісник (Інформаційно-методичний бюлетень РМК та відділу освіти Косівської РДА і Гуцульської освітянської ради)

Косів, Гуцульщина та Карпати

Веб-портал Косівщини - Косів, Косівщина, Гуцульщина та Карпати

Косівська райдержадміністрація
у соціальних мережах
Сторінка Косівської РДА в мережі Фейсбук (Facebook) Сторінка Косівської РДА в мережі Твіттер (Twitter)