Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ключові аспекти співпраці між обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та ЦНАПами на Прикарпатті

Дата: 23.12.2022 10:43
Кількість переглядів: 125

Фото без опису
Одним із важливих та ефективних рішень покращення доступності для осіб з інвалідністю є запровадження надання держпослуг через центри надання адміністративних послуг. Розширення переліку послуг в ЦНАПах наближає спілкування з усіма відвідувачами та задовільняє потреби людей різних нозологій.

З цього приводу 22 грудня, під керівництвом заступниці голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Людмили Сірко відбулося онлайн-навчання для представників ЦНАПів на тему: «Надання адміністративної послуги щодо забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації через ЦНАПи». Захід пройшов за ініціативи представника Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Івано-Франківській ОДА Миколи Макара.

Фото без описуЛюдмила Сірко у вступному слові зазначила, що в нашій області на обліку перебуває 109 373 особи з інвалідністю, з яких 6 425 дітей з інвалідністю, та 20 034– одержувачі державної соціальної допомоги. В системі соціального захисту області функціонує 8 інтернатних установ, які стали надійним прихистком для внутрішньо переміщених осіб з числа осіб похилого віку, осіб з інвалідністю. Тому ми повинні все зробити для того, щоб люди перебували в комфортних умовах.

Фото без описуТакож посадовиця зауважила, що за ініціативи першої леді Олени Зеленської спільно з Міністерством цифрової трансформації та за підтримки програми розвитку ООН на порталі Дія додано новий розділ «Дія. Безбарʼєрність». Відтепер вся необхідна інформація про життєві ситуації та держпослуги на одному сайті. Тут зібрано матеріали для ВПО, людей з інвалідністю, батьків, літніх людей та шукачів роботи. Додатково на порталі є розділ для осіб з інвалідністю. Ознайомитись з ним можна за посиланням https://bf.diia.gov.ua/.

Програма навчання створена за ініціативи управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації облдержадміністрації у співпраці з Івано-Франківським обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Про нормативні акти, якими регламентується надання адміністративних послуг щодо забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації, доповів директор Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Василь Жураківський.

Окрім того,Фондом розроблені технологічні та інформаційні картки адміністративної послуги щодо:

  • забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації;
  • виплати компенсації за самостійно закуплені допоміжні засоби реабілітації;
  • заміни допоміжного засобу реабілітації;
  • проведення ремонту допоміжного засобу реабілітації.

Про актуальність питання щодо сумісності допоміжних засобів реабілітації при їх призначенні, порядку надання послуг та переліку документів в рамках навчання розповіла фахівець першої категорії Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Марія Гриньків.

Зауважимо, що за інформацією Міністерства розвитку громад та територій України, центри надання адміністративних послуг нашої області посідають 3 місце за показником «відсоток безбар’єрних». Таких результатів в області вдалося досягнути завдяки комплексному підходу до розвитку мережі ЦНАПів. Зокрема, під час співпраці з Програмою U-lead з Європою протягом 2018-2021 років ключовими вимогами відкриття нових ЦНАП було забезпечення доступності приміщень для маломобільних груп населення. Тому завдяки співучасті в цій програмі нам вдалося відкрити 31 доступний ЦНАП.

Фото без описуРазом з тим минулого року до процесу моніторингу використання органами місцевого самоврядування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг було включено представника Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Івано-Франківській ОДА Миколу Макара. Загальний обсяг субвенції склав понад 13 мільйонів гривень (13 213,34 тис. грн) для 13 ЦНАП.

У межах проєкту ПРООН «Місцеве соціально-економічне відновлення» ЦНАПи міст Коломия та Городенка як переможці в конкурсі місцевих ініціатив у напрямку «Покращення доступу вразливих груп населення у віддалених поселеннях до якісних адміністративних послуг» отримали мобільні кейси. Це дало змогу забезпечити якісне наданням адміністративних послуг для маломобільних груп населення.

Також ЦНАП міста Коломия в межах проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України» отримав автомобіль для забезпечення надання адміністративних послуг. Аналогічні послуги для відвідувачів є доступні в ЦНАПі м. Івано-Франківськ.

«Отож як обов’язкові, так і факультативні послуги стають все доступнішими у наших ЦНАПах. І такими факультативними послугами є послуги щодо забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації. І найближчим часом ми спільними зусиллями будемо працювати над включенням даних послуг в переліки ЦНАПів Прикарпаття для покращення сервісу їх надання для людей з інвалідністю. Про впровадження даних послуг та перелік ЦНАПів, в яких буде доступним надання послуг щодо забезпеченню осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації,буде повідомлено згодом», – зазначила начальник відділу розвитку електронних та адміністративних послуг управління цифровізації ОДА Оксана Данилюк.

«Незважаючи на воєнний стан, ми багато за цей рік зробили. Влада є доступною та відкритою! В єдності – ми сила. Ми це демонструємо цілому світу, демонструють наші Захисники та Захисниці. За це їм дякуємо!», – підсумувала Людмила Сірко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора