Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про узгодження планів-схем розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур в 2022 році

Дата: 07.02.2022 09:11
Кількість переглядів: 886


Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області доводить до відома суб’єктів насінництва, що при відведенні насінницьких ділянок необхідно враховувати перехресний тип запилення деяких культур. 

Перехресний тип запилення властивий для культур: тритикале, жито, гречка, кукурудза, сорго зернове, цукрове та віничне, соняшник, ріпак, гірчиця, редька олійна, суріпиця, рицина, рижій, мак олійний, льон довгунець та інших.

Під час вирощування насінницьких посівів цих культур необхідно дотримуватись просторової ізоляції – відділення посівів одного сорту сільськогосподарських культур для уникнення їх запилення в момент цвітіння пилком, перенесеного вітром або комахами з рослин іншого сорту цієї ж культури. Дана вимога регулюється наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016 № 365 «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів»

Головне управління рекомендує узгодити питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції, заключивши з ними відповідну угоду, в якій передбачити взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення.

Для реалізації права на перевагу, суб’єктам насінництва, які планують розмістити насінницькі посіви на території Івано-Франківської області, необхідно подати до 01 березня 2022 року плани-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур до Головного управління за адресою: 76019 м.Івано-Франківськ, вул.Берегова, 24.

Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва за адресою: Івано-Франківський район с.Підлужжя, вул.Шевченка,1, тел.: (0342) 78-74-47; е-mail: fitobezpeka.if@vetif.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора