Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Україну повернувся поліомієліт. В районі триває кампанія зі щеплення від поліомієліту

Дата: 10.02.2022 16:02
Кількість переглядів: 506

Фото без описуЗ 01 лютого 2022 року в Україні розпочалася Всеукраїнська кампанія щеплення проти поліомієліту, зумовлена нещодавно зафіксованими випадками небезпечної хвороби у дітей на Рівненщині та Закарпатті.

Про це йшлося на нараді у голови райдержадміністрації Наталії Кучми із головами територіальних громад, директорами медичних закладів та головними лікарями амбулаторій загальної практики сімейної медицини району.

Фото без опису«Діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту, - у небезпеці. Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліомієлітом, з 01 лютого у районі розпочалася кампанія імунізації проти поліо», - розповідає заввідділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Косівсько-Верховинського міжрайонного  відділу ДУ «ІФОЦКПХ МОЗУ» Людмила Гавронська.

Фото без описуЗа результатами першого етапу проведення масової форсованої імунізації дітей віком від 6 місяців до 6 років проти поліомієліту, які не вакциновані відповідно до Календаря профілактичних щеплень, показники охоплення дітей щепленням у розрізі територіальних громад району є такими:

Рожнівська територіальна громада – 88%;

Яблунівська територіальна громада – 37%;

Космацька територіальна громада – 26%;

Косівська територіальна громада – 21%;

Кутська територіальна громада – 21%.

Фото без опису«Поліомієліт невиліковний, на сьогодні не існує спеціального противірусного лікування цього захворювання. Але його поширенню можна запобігти завдяки щепленням. Так сформується імунітет до поліомієліту до кінця життя», - додає заступник медичного директора з охорони материнства та дитинства КНП «Косівська ЦРЛ» Марія Михалевська.

Фото без описуЗа підсумками наради Наталія Кучма звернулася до голів територіальних громад, директорів медичних закладів та головних лікарів амбулаторій загальної практики сімейної медицини району із проханням активізувати роботу щодо щеплення дітей від поліо задля зменшення ризику небезпечного інфікування.

Фото без описуДОВІДКОВО

Що таке поліомієліт?

Це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. У близько 0,5% випадків поліовірус переміщується з кишківника і вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.

Як передається поліомієліт?

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражені їжу та воду. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, яких торкалися інфіковані люди.

Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до шести років, проте він загрожує дітям будь-якого віку, якщо вони не були повністю вакциновані.

Якими є симптоми поліомієліту?

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

  • У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.
  • У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).
  • Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Які ускладнення може зумовити поліомієліт?

Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужання після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.

Тому вкрай важливо пам’ятати про захист від поліомієліту! Ліків проти поліо не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у комунальних закладах безоплатно відповідно до Календаря щеплень за таким розкладом:

  • у 2 місяці — 1 доза;
  • у 4 місяці — 2 доза;
  • у 6 місяців — 3 доза;
  • у 18 місяців — 4 доза;
  • у 6 років — 5 доза;
  • у 14 років — 6 доза.

Ці шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя. Вакцини, що застосовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Що робити, якщо дитина пропустила чи не робила щеплення взагалі?

Неодмінно надолужити! Якщо графік порушено, вакцинуватися можна проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Головне - стежити за дотриманням інтервалів введення доз, щоб досягти максимальної ефективності. Оновлений графік щеплень можна скласти із сімейним лікарем.

Пам’ятайте!

Вакцинація не потребує підготовки чи змін у способі життя. Жоден наказ МОЗ чи міжнародний протокол не вимагає спеціальних аналізів чи додаткових обстежень.

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання - це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними недугами більш уразливі, тому потребують захисту передусім.

Бережіть себе та своїх дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора