Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чи потрібно оплачувати судовий збір учасникам бойових дій

Дата: 18.02.2022 14:29
Кількість переглядів: 483

Фото без опису
До відділу «Косівське бюро правової допомоги» Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся учасник бойових дій Володимир.

Він повідомив, що суд обмежує його право на захист. Так, пан Володимир подав до суду заяву про скасування постанови про вчинення адміністративного правопорушення, оскільки не погоджується із діями патрульної поліції.

Суд не відкрив провадження у справі, а повернув позовну заяву, оскільки паном Володимиром не сплачено судовий збір.

«Закон звільняє учасників бойових дій від сплати судового збору. Чому ж суд думає інакше?» - запитував пан Володимир.

Представництво інтересів у суді та складання документів процесуального характеру здійснювала Сніжана Никифорак, завідувач сектору «Косівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної вторинної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Проаналізувавши практику національних судів та практику Європейського Суду з прав людини, складено апеляційну скаргу до суду.

«Доступ до суду – одна із гарантій справедливого судочинства, передбаченого Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод», - ствержує представник Сніжана Никифорак.

Восьмим апеляційним адміністративним судом задоволено апеляційну скаргу, ухвалу Косівського районного суду про повернення позовної заяви скасовано та направлено справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Суд задовольнив вимоги з огляду на практику Європейського Суду з прав людини.

Так, у справі «Bellet v. France» Європейський Суд з прав людини зазначив, що стаття 6 параграфу 1 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним із аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права.

У рішенні по справі «Мірагаль Есколано та інші проти Іспанії» від 13.01.2000 року та в рішенні по справі «Перес де Рада Каваніллес проти Іспанії» від 28.10.1998 року Європейський Суд з прав людини вказав, що надто суворе тлумачення внутрішніми судами процесуальної норми позбавило заявників права доступу до суду і завадило розгляду їхніх позовних вимог. Це визнане порушення п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Отже, завдяки працівникам системи безоплатної правової допомоги Володимиру відновлено право доступу до суду для захисту своїх прав, а саме право на оскарження дій патрульної поліції.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень №   Начало формы

347/746/21.

 

Якщо у Вас є юридичні питання, звертайтеся до Косівського бюро правової допомоги за адресою:

вул. Незалежності, 85, м. Косів

або за телефоном 068-156-26-57, (03478) 2-48-10


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора