Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Порядок укриття населення в захисних спорудах та найпростіших укриттях

Дата: 21.02.2022 16:17
Кількість переглядів: 731

Фото без опису
Фонд захисних споруд цивільного захисту для укриття населення від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру складається з протирадіаційних укриттів та найпростіших укриттів (підвалів житлових будинків та інших споруд , які можуть бути використані для укриття населення).

Керівники організацій , підприємств, на балансі яких знаходяться захисні споруди та мешканці будинків, які мають ключі від вхідних дверей підвалів житлових будинків, у разі необхідності, повинні забезпечити вільний доступ до укриття.

Для привернення уваги перед доведенням інформації до населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації передається попереджувальний сигнал «Увага всім», а саме: коротке звучання електросирени. Тривалість звучання попереджувального сигналу становить 3-5 хвилин. Також оповіщення може здійснюватися за допомогою СМС-оповіщення, гучномовців та інтернет-ресурсів місцевих органів влади і самоврядування

Після попереджувального сигналу здійснюється трансляція телерадіомережами відповідних екстрених повідомлень про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації.

Почувши звуки сирен, необхідно негайно увімкнути телевізор, радіоприймач, FM-радіоприймач для прослуховування екстреного повідомлення.

Уважно вислухавши повідомлення, кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками.

Кожний громадянин, який знаходиться на робочому місці, повинен виконувати всі розпорядження керівника згідно з відповідним планом евакуації суб’єкту господарювання.

 

Громадяни, які перебувають вдома, повинні:

- постійно тримати включеними радіоприймачі, телевізори для того, щоб отримувати необхідну інформацію і вказівки органів виконавчої влади;

- в готовності тримати індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри, а при їх відсутності приготувати найпростіші засоби − ватно-марлеві пов'язки;

- тримати укомплектовану лікувальними засобами медичну аптечку, документи, засоби зв'язку, особистої гігієни, запас їжі та інше засоби.

 

У разі отримання інформації про виникнення надзвичайної ситуації необхідно:

- перекрити газ, воду, вимкнути електропостачання та інше;

- на одязі дітей прикріпити нашивки із позначенням прізвища, імені та по батькові, року народження, адреси постійного місця проживання, телефони батьків, або осіб, що їх замінюють.

 

Особи, що укриваються, повинні прибувати у захисну споруду із документами та мати при собі найнеобхідніші речі.

Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі.

Відділ з питань мобілізаційної, оборонної роботи,
цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами
райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора