Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рекомендації щодо проведення профілактичної та заключної дезінфекції в екстремальних умовах

Дата: 14.03.2022 16:07
Кількість переглядів: 5101

Фото без опису
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надає громадянам, підприємствам, громадським організаціям рекомендації з приготування та застосування робочих розчинів хлорного вапна. 
Порядок приготування освітленого розчину - 10% розчину хлорного вапна: 1 кг хлорного вапна розчинити невеликою кількістю води і розмішати до однорідної кашкоподібної консистенції. Додати води до отримання розчину об’ємом 10 літрів, знову перемішати. Закрити кришкою і залишити в темному місці на 24 години.
Через 24 години прозорий розчин злити в тару з темного скла, закрити корком або кришкою  і зберігати в прохолодному місці. Термін придатності такого розчину 5 днів. 
З 10% розчину хлорного вапна готують робочі розчини: 
  • 0,2% розчин – приготування: беремо  200 гр 10% розчину + 9,8 л води (для дезінфекції столового посуду, експозиція 10 хв.);
  • 0,5% розчин – приготування: беремо 500 мл 10% розчину + 9,5 літра води (для дезінфекції панелей, стін, дверей);
  • 1% розчин – приготування: беремо 1 л 10% розчину + 9 літрів води (використовується для дезінфекції підлоги, прибирального інвентарю, нічних горщиків);
  • 2% розчин – приготування: беремо 2 л 10% розчину + 8 літрів води (для протирання виробничих столів, для дезінфекції обладнання, внутрішньоцехової тари та інвентарю, автотранспорту  шляхом замочування в 2% розчині хлорного вапна, експозиція 10 хв.);
  • 5% розчин – приготування: беремо 5 л 10% розчину + 5 літрів води (для дезінфекції унітазів);
  • 10% розчин – для дезінфекції контейнерів для сміття;
  • сухим хлором можна дезінфікувати вуличні вбиральні, біовиділення (кал, сечу, мокроту, рвотні маси). Поверхня, на яку наносять сухе хлорне вапно, має бути зволожена.
                                              
Обробка місць зберігання хліба
1% розчин оцтової кислоти використовується для дезінфекції полиць, шаф, прилавків для зберігання хліба, а також розробного інвентарю для розрізання хліба (ножи і розробні дошки для хліба).

 
Дезінфекція яєць:
В першій ємності яйця замочуються в теплій воді на 5 хв.
В другій ємності яйця замочуються в 0,5% розчині кальцинованої соди на 5-10 хвилин.
В третій ємності яйця замочуються в 2% розчині хлорного вапна протягом 5 хв. 
Після чого яйця промивають протічною водою.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора