Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЦВК нагадує, що у воєнний час неможливе проведення будь-яких референдумів

Дата: 13.04.2022 13:34
Кількість переглядів: 301


За колабораційну діяльність передбачена кримінальна відповідальність.

Окупанти намагаються діяти за своїм перевіреним сценарієм, імітуючи так звані “народні волевиявлення” у формі референдуму. Результати таких «референдумів» нікчемні, цивілізований світ їх не сприймає, і це відомо агресору. Тому такі заходи організовуються й проводяться насамперед для телепропагандистських сюжетів. А також, що, можливо, є для окупантів найголовнішим – з  метою втягнути наших громадян в незаконну діяльність, за яку передбачена кримінальна відповідальність. Така собі схема заплямування людей беззаконням, щоб потім їх цим шантажувати та погрожувати у разі їхньої відмови від співпраці з агресором.

Як відомо, Кримінальним кодексом України встановлена кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність (стаття 1111). Зокрема, участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їх проведення караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з можливою конфіскацією майна.

Ще більш жорстка санкція передбачена за організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, активна участь у таких заходах – позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з можливою конфіскацією майна.

Водночас на сьогодні тиск, знущання, порушення прав громадян України, які залишилися на окупованих територіях, просто неймовірні.

Центральна виборча комісія розуміє ті складнощі, з якими стикається кожний громадянин України на окупованій території. Проте закликає не співпрацювати з державою-агресором та її представниками, не піддаватися на вмовляння окупантів, не вірити їхнім брехливим заявам, не сприяти створенню картинок на телебаченні для їхньої цинічної пропаганди, не брати участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях, конференціях, круглих столах, організованих окупантами для легалізації утворення так званих “народних республік”, підтримки держави-агресора, її окупаційної адміністрації.

Сьогодні дуже важливо дотримуватися інформаційної гігієни – не створювати, не збирати, не одержувати, не зберігати, не використовувати та не поширювати інформацію держави-агресора, її збройних формувань та окупаційних адміністрацій (гауляйтерів), яка виправдовує агресію росії або спрямована на підтримку дій цих нелюдів.

Водночас потрібно ретельно збирати, фіксувати та зберігати інформацію про дії окремих зрадників, їхні звірства, щоб окупанти та їхні приспішники не уникнули відповідальності за збройну агресію проти України.

Стоїмо за Україну, дотримуємося нашого Основного Закону та пам’ятаємо, що проведення референдуму під час воєнного стану є неможливим та недопустимим.

Пресслужба
Секретаріату Комісії


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора