Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

19 травня – Міжнародний день боротьби з гепатитами

Дата: 13.05.2022 13:41
Кількість переглядів: 248

Фото без опису
Датою для його впровадження став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту B. Вперше такий день було проведено в 2008 році за ініціативи Міжнародного альянсу боротьби з гепатитом.

Ця дата - нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит. Гепатит є одним з найбільш серйозних і поширених інфекційних станів на планеті, є глобальною проблемою в зв’язку з тягарем хвороби і смерті, з можливістю викликати спалахи і приводити до епідемічного поширення захворювання. Гепатити В і С викликають хронічний перебіг у сотень мільйонів людей, є основною причиною цирозу і раку печінки.

Вірусні гепатити - це велика група захворювань, які викликаються вірусами, що здатні розмножуватися безпосередньо в клітинах печінки з наступним порушенням їх функцій. Виникає гостре та/або хронічне запалення печінки, яке деколи призводить до цирозу і, навіть, раку.

Сьогодні відомо вісім типів вірусу гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Віруси гепатиту вважаються одним з основних факторів ризику для здоров'я людства в цілому. Про те, що гепатит - глобальна проблема охорони здоров’я красномовно свідчать наступні сумні факти: за даними Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, в світі нараховується близько 2 млрд. чоловік, які були інфіковані вірусним гепатитом групи В, тобто кожна третя людина в світі,  150 млн. - гепатитом групи С, 1,4 млн. - гепатитом групи А, 20 млн. - гепатитом групи Е, а кожен дванадцятий живе з хронічною інфекцією гепатиту В або С.  Більшість інфікованих людей не підозрюють про своє захворювання, на якому життєвому етапі у них може розвинутися важка або смертельна форма, і вони можуть передавати інфекцію іншим людям.

 

   Причиною зараження гепатитами А і Е зазвичай стає вживання забруднених харчових продуктів або води, а  також через брудні руки.

 Гепатити В, С і D передаються  статевим, трансплацентарним (від матері плоду), побутовим (через прилади для гоління, зубні щітки, мочалки) шляхами, при лікувально-діагностичних маніпуляціях забрудненим медичним інструментарієм (ін’єкції, операції, трансфузії крові), проведенні нестерильним інструментом процедури манікюру, татуажу, пірсингу, а також при використанні однієї голки різними людьми при вживанні ін’єкційних наркотиків.

  Від моменту зараження до появи перших ознак хвороби проходить різний час: від 2-6 тижнів при гепатиті А, до 2-4 і навіть 6 місяців при гепатиті В.

 

Щоб уберегтися від зараження гепатитами,

 необхідно дотримуватися таких правил:

 

  1. Не вживати некип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, а також мити руки після відвідування туалету і перед їжею. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е;

     2.Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю:

– Переривання передачі вірусу гепатиту В забезпечують санітарно-гігієнічні заходи: індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм в побуті та на виробництві;

– Найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби;

– Татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним обладнанням;

– Закривайте будь-які порізи або відкриті рани.

 

   Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація, яка  дає можливість  попередити гепатит B на початку життя. Для цього потрібно зробити малюку щеплення у перші 24 години після народження. Всього потрібно вакцинуватися тричі.

  Дорослим також слід дізнатися, чи мають вони щеплення, адже вакцину проти гепатиту B було введено до програми імунізації дітей в Україні лише з 2001 року. Тому, якщо ви народилися до 2001 року, імовірно, що у вас щеплення від гепатиту B немає.  Зверніться до свого лікаря та проконсультуйтеся щодо отримання вакцини.

Інфекцію гепатиту D можна попередити за допомогою вакцинації проти гепатиту В. Також можна вакцинуватися від гепатиту A. Ця вакцина не включена до Календаря щеплень, тож її варто придбати за власний кошт. Дітям її можна вводити з 12 місяців життя з інтервалом між дозами 6–12 місяців. За такою ж схемою можуть вакцинуватися й дорослі.

 Вакцини від гепатиту C не існує.

ВООЗ рекомендує такі заходи профілактики від гепатиту C:

  • гігієна рук — миття рук і використання рукавичок, хірургічна обробка рук;
  • безпечне здійснення медичних ін’єкцій;
  • надання комплексних послуг, спрямованих на зменшення шкоди, споживачам ін’єкційних та інтраназальних наркотиків, включаючи стерильне ін’єкційне обладнання;
  • тестування донорської крові на гепатити B і C (а також ВІЛ і сифіліс);
  • підвищення інформованості медичного персоналу про шляхи інфікування гепатитом C;
  • правильне і регулярне використання презервативів.

    Не відтерміновуйте тестування на вірусні гепатити та не бійтеся відвідати лікаря й розпочати лікування у разі позитивного результату тесту — вірусний гепатит виліковний!

   Ми бажаємо Вам здоров'я!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора