Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У квітні перерахують пенсії працюючим пенсіонерам

Дата: 17.05.2022 17:00
Кількість переглядів: 754

Фото без опису
Традиційно у квітні пенсіонери, які працюють, чекають на свій перерахунок. Уже кілька років поспіль його автоматично, без особистого звернення, проводять тим особам, які після призначення чи перерахунку пенсій продовжували працювати і на 1 березня набули не менше 24 місяців страхового стажу.

Перерахунку підлягають пенсії за віком, по інвалідності. Пенсії за вислугу років перераховують працюючим пенсіонерам за важливої умови: отримувач пенсії за вислугу років досяг пенсійного віку.

Розмір перерахованої пенсії залежить від стажу та заробітку, напрацьованих після призначення пенсії. Якщо після виходу на пенсію людина працювала за мінімальну заробітну плату, збільшення буде незначне. Якщо ж заробіток пенсіонера був більшим за мінімальний, тоді й підвищення буде більш суттєве. Варто зазначити, що перераховується “чиста пенсія” — без спеціальних доплат. При цьому такий перерахунок провадять на найбільш вигідних умовах для пенсіонера: тобто або лише з урахуванням стажу, або з урахуванням і стажу, і заробітної плати, якщо це приведе до збільшення розміру пенсії.

Якщо пенсіонер продовжував працювати, але набув менше, ніж 24 місяці страхового стажу, то перерахунок пенсії буде проведено не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням набутого страхового стажу та заробітку.

Водночас, перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам не обов’язково може проводитися “разом з усіма”. Його також мають право здійснити в індивідуальному порядку, на підставі поданої до органів Пенсійного фонду заяви. Але принцип тут такий само: після призначення чи попереднього перерахунку пенсії потрібно набути 24 місяці страхового стажу.

Є й такий важливий нюанс: якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набув стажу, достатнього для обчислення пенсії (35 років для чоловіків і 30 років для жінок), за його заявою мають провести відповідний перерахунок незалежно від того, скільки часу минуло після призначення чи попереднього перерахунку пенсії. У такому випадку перерахунок здійснюють з урахуванням заробітної плати, з якої призначено чи перераховано пенсійну виплату.

Зверніть увагу! Квітневий перерахунок — у червні.

Уже другий рік поспіль квітневий перерахунок пенсіонерам, що працюють, номінально проводять пізніше. Пов’язано це з тим, що із запровадженням поквартальної звітності дані про страховий стаж та заробітну плату надходять до реєстру застрахованих осіб пізніше. Отож, цьогоріч, як і 2021-го, на такий автоматичний перерахунок орієнтовно можна розраховувати у червні. Але відповідні доплати будуть установлені з 1 квітня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора