Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги землекористувачів: про шкідливість медведки (капустянки)

Дата: 18.05.2022 14:17
Кількість переглядів: 186

 


Медведка (капустянка або вовчок звичайний)  пошкоджує практично всі овочеві, кормові культури, найбільше заселяє городи та дачні ділянки.

Шкідник з’їдає висіяне насіння, підгризає коріння, виїдає великі порожнини у коренеплодах овочевих культур і бульбах картоплі.

 Медведка веде підземний спосіб життя і лише інколи з’являється на поверхні. Живиться також багатьма ґрунтовими безхребетними, в тому числі шкідливими комахами та дощовими черв’яками.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини наголошують: щоб знищити шкідника варто зосередити зусилля не на його відловлюванні, а на створенні умов, несприятливих для його розмноження.

Для цього в період яйцекладки (закінчення травня – початок червня) двічі-тричі розпушують грунт на глибину 10-15 см. Обов’язково зруйнуйте відкриті нори та знайдені гнізда. Згубними для медведки є прополювання та глибоке розпушування. Враховуючи, що прийоми ці трудомісткі і потребують значних фізичних зусиль, поєднайте їх з іншими заходами.

Заходи боротьби.

  •   В разі загрози пошкодження медведкою розсади овочевих культур, коріння розсади перед висадкою в грунт витримують в суспензії Актари (1,5-2 гр. розчинених в 10 л води). Якщо не провели замочування розсади, то можна провести полив цим розчином.
  •   Застосовують приманки з інсектицидів. На 1 кг відвареної кукурудзи або пшениці додають до 30 мл. нерафінованої олії та 3 упаковки по 1,4 г препарату Актара в.г., приманку заробляють у грунт на глибину 2-3 см. 
  •   Відлякують шкідника розставлені на ділянках на відстані 1,5 м зелені хвойні гілки, які час від часу замінюють на свіжі, а також посіяні або висаджені чорнобривці, контакту з якими медведка уникає .
  •   З хімічних препаратів є готові приманки такі як АнтиМедведка 3-7 г/м2  Рембек, ВГ (3,0-7,0 г/м2) та інші дозволені до використання препарати.

Увага! При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора