Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як захистити бджіл від пестицидів

Дата: 24.05.2022 10:10
Кількість переглядів: 408


У сільському та лісовому господарстві застосування засобів захисту рослин для знищення  бур’янів, боротьби з шкідниками та хворобами рослин розширюється з кожним роком. Однак, порушення правил застосування пестицидів часто спричиняє масові отруєння бджолиних родин.

Основною причиною загибелі бджіл є використання засобів захисту рослин у період цвітіння рослин без своєчасного попередження про це бджолярів. Чимало випадків, коли бджоли, зібравши нектар і пилок з оброблених пестицидами рослин, гинуть в полі, а якщо заносять отруєний корм у вулики, то гине повністю родина.

Загибель бджіл завдає великої шкоди не лише пасічникам, але й власникам полів, які обов’язково не дорахуються частини врожаю, позаяк запилення сільськогосподарських культур бджолами дає відчутну прибавку врожаю.

Фізичні та юридичні особи, які застосовують  хімічні засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин, згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу. При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності прийняття мір по охороні бджіл від можливого отруєння. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл ( «небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечерні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.        Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння. В Україні діє Інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами. Згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

Хімічний токсикоз бджіл викликають пестициди, які застосовують при захисті сільськогосподарських культур від шкодочинних організмів. Отруєння бджіл спостерігається в весняно-літній період при масовій обробці посівів і садів. Отруєння виникає в результаті грубих порушень правил застосування пестицидів і санітарних вимог при обробці рослин пестицидами, а саме: відсутністю інформації для бджолярів про час, місце, характер хімічних обробок, проведення хімічних обробок у денний час при масовому льоту бджіл, обробітку сільськогосподарських рослин і садів у фазу цвітіння. Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці не можна проводити обробку пестицидами, інакше квітки можуть отримати опік, а бджоли і інші корисні комахи-обпилювачі загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації. до цвітіння. Отруєння бджіл відбувається в деяких випадках і при дотриманні правил обробітку, наприклад:

- оброблювана не квітуча культура знаходиться поряд з квітучими медоносами;

знесення пестицидів з обробленої площі на сусідні медоносні угіддя;

- попадання безпосередньо на територію пасіки при застосуванні пестицидів методом авіації;

- нерідко отруєння бджіл наступає при споживанні роси з листя або міжвузлів.

Державний  інспектор
Держпродспоживслужби
в Івано-Франківської області
Дмитро Заячук

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора