Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рання діагностика та онкопрофілактичний огляд – збережуть життя та здоров’я жінок

Дата: 25.05.2022 09:53
Кількість переглядів: 252

Фото без опису
За минулий рік значно зросла кількість жінок, які тривалий час не були на гінекологічному профогляді. Майже кожна друга жінка не відвідувала гінеколога понад два роки. На жаль, така тенденція призводить до низького показника виявлення злоякісних новоутворень у доклінічних стадіях.

А, як відомо, рак шийки матки займає ключове місце в переліку онкозахворювань серед жінок. Проте, щоб діагностувати його, часто достатньо тільки кваліфікованого онкопрофілактичного огляду.

З цього приводу директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Дмитренко поспілкувався із завідуючкою хірургічного відділення №3 гормонозалежних пухлин у жінок КНП «ПКОЦ ІФ ОР» Аліною Андріїв.

Як зазначила завідувачка, на базі їхнього закладу функціонує обласний кабінет патології шийки матки. За статистичними даними КПШМ, протягом першого кварталу цього року було оглянуто майже вісім тисяч жінок. Із них цитологічно виявлено 703 легкі дисплазії, 301 помірну дисплазію та 25 важких. Крім того, у 7 жінок діагностовано рак шийки матки, а у 10 – підозру на онкологію.

Всього ж за цей період в області на облік взято 18 випадків раку шийки матки. Третина з них на ІІІ-ІV стадії.

«Організований цитологічний скринінг - це єдиний ефективний профілактичний спосіб протиракової боротьби з раком шийки матки - запевняє Аліна Андріїв. -Адже передрак та ранні стадії раку шийки матки мають безсимптомний перебіг, але візуальну форму».

«Злоякісні утворення шийки матки - це не тільки проблема пацієнтки, це загальнодержавна проблема, адже здебільшого ця недуга вражає жінок репродуктивного та працездатного віку,  - каже Ігор Дмитренко. - А це, в свою чергу, призводить до дороговартісного обстеження, лікування, інвалідизації та знижує якість життя жінки. Тому необхідно продовжити скринінгову програму РШМ в області. Я впевнений, що такі заходи знизять рівень смертності від злоякісних пухлин шийки матки, а з часом і рівень захворюваності.

Керівник галузі медицини області зобов'язав розробити чіткий алгоритм дій між сімейними лікарями, гінекологами та відповідальними за цитологічний скринінг. Адже єдина система скринінгу на регіональному рівні допоможе запобігти новим занедбаним випадкам раку шийки матки і збереже життя та здоров’я не одній жінці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора