Жорстка вода .Корисна чи шкідлива?
Кажуть:тверда вода корисна,оскілька збагачена мікроелементами.Та виявляється не дуже.
Жорсткість або твердість води є хімічним поняттям, що характеризується підвищеним вмістом в ній солей магнію і кальцію. Така властивість води може бути тимчасовою і постійною.
Тимчасова жорсткість характеризується наявністю у воді гідрокарбонатів кальцію і магнію. Дані елементи розпадаються, випадаючи в осад при нагріванні води. Осідають ці відкладення в трубах, всередині побутових і водонагрівальних приладів,знижується ефективність нагріву, збільшуються витрати води.
При постійній жорсткості в воді містяться інші хімічні сполуки - фосфати, хлориди, сульфати, силікати, нітрати кальцію, магнію. Вони не розпадаються при високих температурах, залишаючись постійно в воді.
Ознаки жорсткої води:
- при вживанні відчувається гіркуватий присмак
- змішувачі покриті нальотом
- наявність білих розводів
- утворення накипу на стінках чайника
- погане утворення піни при митті посуду і прання
- відчуття стягнутості та сухість шкіри
Як впливає на організм жорстка вода?
Здебільшого, кальцій та магній організм отримує із продуктів харчування (органічні сполуки), а от у воді містяться неорганічні сполуки цих елементів, тому і засвоюються гірше. Як наслідок відбувається накопичення зайвих солей у суглобах, в жовчному міхурі,в нирках( з часом утворюючи там пісок і камені). Тверда вода активно взаємодіє із тваринними білками і осідає на стінках кишечника. Таким чином моторика погіршується ,що веде до порушення всмоктування корисних речовин і травлення . Жорстка вода забиває пори і змиває природний жировий захист шкіри, з'являються подразнення,прищі, різні висипання.А також волосся стає сухим та ламким.
Як виявити жорстку воду?
Кількість солей жорсткості у водопровідній та колодязній воді можна визначити ,взявши пробу води (1,5л.)та віддавши на фізико –хімічний аналіз.
А також,дослідження води на інші показники епідемічної безпеки та санітарно-хімічні показники якості питної води проводять в лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФОЦКПХМОЗ» на платній основі.
Як пом’якшити воду?
Для того,щоб пом’якшити воду, необхідно запустити процес видалення солей жорсткості.
Існують такі способи пом'якшення води :
- термічна обробка (нагріти рідину до 70-80 ° C або довести її до кипіння. При цьому солі кальцію розпадаються на вуглекислий газ і карбонат кальцію, який випадає в осад)
- хімічна обробка (можна купити спеціальні пом'якшувачі води, але є й дешевші засоби - вапно і сода)
- за допомогою спеціальних приладів.
Їх використовують і на виробництві, і в побуті. Очисні установки постійно удосконалюються і набувають все більшої популярності. Але для багатьох вони залишаються предметом розкоші через високу вартість: хоча, якщо скласти витрати на постійне використання коштів від накипу та зволожуючі засоби для догляду за шкірою, вони напевно перевищать вартість очисного пристрою.
Промислове застосування мають пристрої з різними водопом'якшувальними технологіями:
- іонообмінні фільтри;
- електромагнітні та ультразвукові установки;
- прилади, що здійснюють мікрофільтрацію за допомогою молекулярних мембран.
Для домашнього використання призначені:
- фільтр-глечик;
- магнітні установки;
- електромагнітний пом'якшувач;
- прилади з технологією зворотного осмосу.
У побуті потрібно обов'язково перевіряти жорсткість води і якщо необхідно,проводити її пом'якшення.
Фельдшер санітарний
Відділення епідеміологічного нагляду
та профілактики неінфекційних захворюваань
Василь Дупей