Як запобігти отруєнню грибами
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему,серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:
- Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
- Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та
ін.).
- Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній
обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких
грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який
руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також
входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
- Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що
зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий
дощовик і ін.).
Кому не можна їсти гриби?
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Як не отруїтися грибами?
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки,
ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу
викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з
отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених
територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин,
зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає,
віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
-Не куштуйте сирі гриби.
-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не
менше 30 хв.
-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не
більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після
споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
-діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте
лікаря!
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це
допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
-прийміть сорбенти.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже
лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та
призначити правильне лікування.
Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Анастасія ХОДАН