Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Прикарпатті реалізують проєкт «Кризова психологічна допомога» для психологів інклюзивно-ресурсних центрів

Дата: 06.07.2022 19:24
Кількість переглядів: 356


Міжнародний благодійний фонд Parimatch Foundation спільно з Ізраїльською коаліцією травми продовжує реалізацію проєкту для психологів ІРЦ – навчальний курс за спеціалізацією «Кризова психологічна допомога». Ініціатива в регіоні реалізується за підтримки департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Доступ до курсу отримали 28 психологів із інклюзивно-ресурсних центрів. Навчання проходитиме протягом липня. Мета проєкту – поділитися з українськими психологами дієвими техніками кризової допомоги, що необхідні при роботі з внутрішньо переміщеними особами різних вікових категорій під час війни.

«Це дуже важлива та необхідна ініціатива на сьогодні. Іноді держава не може так швидко реагувати на зміни, в той час, як громадські організації і благодійні фонди роблять важливі та своєчасні кроки, за що ми їм дуже вдячні. Війна і її наслідки – це великий виклик, із яким нам доведеться довго жити, і ознайомлення з досвідом таких країн, як Ізраїль, який довгий час живе в стані війни, – неоціненне. Тому я ще раз хочу подякувати фонду Parimatch Foundation за те, що долучили нашу область до цієї ініціативи. Зараз мовиться не лише про здоров’я дітей, а фактично про їхнє та наше майбутнє. Тому ми з радістю підтримали проєкт Фонду та готові долучатися і до інших ініціатив його команди», –зазначив Віктор Кімакович, директор департаменту освіти і науки ОДА.

Зауважимо, що Івано-Франківщина, як і інші регіони на Заході України, з перших днів повномасштабного вторгнення росії приймає переселенців із регіонів, де ведуться активні бойові дії. В області знайшли прихисток тисячі українців, більшість – це сім’ї з дітьми. Саме вони потребують кваліфікованої допомоги спеціалістів, які б могли розрадити та допомогти пережити травматичний досвід.

Курс «Кризова психологічна допомога» розроблений експертами Ізраїльської коаліції травм. ITC працює в Україні з 2014-го року та підтримує віртуальну спільноту з приблизно 1600 професіоналів-травматологів, включаючи психологів, психіатрів та соціальних працівників, пропонуючи десятки онлайн-лекцій та невеликі групи терапевтів.

Програмний менеджер Parimatch Foundation Анна Мазарчук відмітила, що освітній курс ініційовано в рамках стратегічної програми Фонду психологічної реабілітації дітей та дорослих, що постраждали від війни.

«Ми усіляко підтримуємо професійний розвиток психологів та готові створювати умови для їх навчання, спільно з державою та експертами з Ізраїльської Коаліції Травми. Завдяки партнерству та злагодженій співпраці Фонду Паріматч із Івано-Франківською ОВА та департаментом освіти, науки та молодіжної політики ми раді розпочати навчання психологів ІРЦ у даному регіоні. Щиро дякуємо колегам за підтримку психологів ІРЦ на шляху підвищення кваліфікації та здобуття необхідних навичок», – наголосила Анна Мазарчук.

Пілотний проєкт стартував у Тернопільській області, де 30 психологів інклюзивно-ресурсних центрів вже працюють із внутрішньо переміщеними особами. Наступним регіоном, який долучився до проєкту стала Львівщина, навчання пройшли 49 спеціалістів.

Курс «Кризова психологічна допомога» розроблений експертами Ізраїльської коаліції травм. Одним з лекторів став Денис Денисенко – психолог, магістр управління охороною здоров’я, сертифікований гештальт-терапевт, організатор гуманітарної допомоги населенню у кризових ситуаціях. А матеріали курсу містять психологічні та емоційні протоколи надання першої допомоги, які використовуються в Ізраїлі, США та Великобританії, включаючи прийоми та прийоми самодопомоги, оцінки, роботу з гострими реакціями та травмами.

«Israel Trauma Coalition (ITC) є неприбутковою організацією із більш ніж двадцятирічним досвідом роботи з травматизму, психосоціального навчання, стійкості та готовності до надзвичайних ситуацій. Зіткнувшись зі складною реальністю постійного терору та постійного потенціалу війни, Ізраїль є країною підвищеної бойової готовності. Цей тривалий досвід підготовки та подолання кризи робить експертів ITC одними з найбільш обізнаних на карті світу. З огляду на ці тяжко здобуті уроки, ITC готовий поділитися своїм досвідом з урядом України та українським народом у час такої гострої потреби», – прокоментував створення курсу Макс Гольденберг – директор міжнародної тренінгової програми Ізраїльської коаліції Травми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора