Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Івано-Франківщині розпочалися жнива

Дата: 08.07.2022 10:16
Кількість переглядів: 148


На Прикарпатті стартували жнива і їх початок цьогоріч більш ранній, як це було у попередні роки.

Першими на поля для збирання ранніх зернових вийшла зернозбиральна техніка аграріїв Коломийського району.

За оперативними даними, станом на 7 липня зернові обмолочено на площі 1,7 тисячі гектарів, а валовий збір при цьому склав 10,7 тисячі тонн при середній урожайності 62,9 центнера з гектара.

Загалом у цьому році в нашій області по всіх категоріях господарств до збирання підлягає 145 тисяч гектарів зернових та зернобобових культур.

Зокрема, площі під посівами пшениці займають 54,4 тисячі гектарів, ячменю - 23,5 тисячі гектарів, жита - 1,8 тисячі гектарів, кукурудзи - 55,4 тисячі гектарів, вівса - 4,1 тисячі гектарів, зернобобових - 4,7 тисячі гектарів.

Для збирання зернових культур сільськогосподарські підприємства планують залучити 250 високопродуктивних зернозбиральних комбайнів. Окрім того, у власності населення налічується майже пів тисячі малогабаритних комбайнів, які в основному використовуються для збирання зернових в особистих селянських господарствах.

Для приймання та зберігання зерна в області наявні десять елеваторів  загальною місткістю 500 тисяч тонн.

Слід зазначити, що сільськогосподарські підприємства області також використовують 240 зерносховищ загальною місткістю 190 тисяч тонн і 60 зерносушильних комплексів.

Загалом наявних потужностей достатньо для очистки та зберігання врожаю зернових та технічних культур.

У цьому році площі під технічними культурами складають 108,8 тисячі гектарів, у тому числі під соєю - 48,9 тисячі гектарів, соняшником - 41,0 тисяча гектарів, ріпаком - 18,6 тисячі гектарів.

Крім того, картоплю висадили на площі 60,5 тисячі гектарів, овочі - 10,9 тисячі гектарів.

Варто зазначити, що під урожай поточного року площі під сільськогосподарськими культурами аграрії Прикарпаття збільшили на 4,5 тисячі гектарів у порівнянні з минулорічним.

За попередніми підрахунками, прогнозується отримати дещо більший як у попередньому році валовий збір основних сільськогосподарських культур.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора