Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Косівські поліцейські закликають громадян бути обачними, аби не стати жертвами шахраїв

Дата: 11.07.2022 13:40
Кількість переглядів: 293

Фото без опису
Останнім часом до поліції все більше звертаються громадяни, яких ошукали шахраї.

Працівники поліції звертаються до мешканців Косівщини з проханням не втрачати пильність та надають громадянам інструкції,  як вберегти свої гроші від аферистів.

Пропонуємо вашій увазі добірку найбільш поширених видів шахрайств, а також рекомендації – як їх уникнути.

«Ваш родич у біді»

Як правило, на телефон жертви надходить дзвінок, яким повідомляється про те, що близька людина абонента затримана поліцією за правопорушення, або він у лікарні. Можуть називатися різні причини: скоїв ДТП, побив людину, виявили наркотики тощо. Для вирішення питання вимагають гроші.

Поради, які слід взяти  до уваги:

??якщо вам надійшов подібний дзвінок, необхідно негайно зв’язатись з родичем або з тими людьми, які можуть бути поруч із ним, та перевірити отриману інформацію;

??якщо телефон родича вимкнений, наберіть «102» та перевірте, чи є насправді проблеми з законом у ваших рідних;

??обов’язково запам’ятайте номер шахрая та негайно повідомте його поліцейським.

«Банківські шахраї»

Шахраї телефонують жертві або надсилають СМС-повідомлення. Їх мета – вивідати реквізити платіжних карт та інші персональні дані клієнтів банків.
Фото без опису

??не повідомляйте стороннім особам інформацію про платіжну картку або картковий рахунок (ПІН-коди, паролі доступу до рахунків, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, персональні дані тощо);

??в СМС від банку вам ніколи не запропонують перейти на сайт або зателефонувати на інший номер телефону, тим більше вночі, коли фінансові установи не працюють!

??Банки володіють усією необхідною інформацією, і телефонувати до вас у них немає потреби.

«Інтернет шахрайства»

Зловмисник створює аналог вже існуючої сторінки з товаром, від себе додає тільки номер телефону і банківської карти. Усі інтернет-афери, пов’язані з продажем товару, об’єднує одна умова – 100-відсоткова оплата або передоплата на відповідний картковий рахунок.

??обов’язково перевіряйте дані продавця в інтернеті. Введіть у пошукову систему номер телефону, e-mail, реквізити для оплати та інші дані про продавця. Таким чином можна буде знайти відгуки або ж компрометуючу інформацію;

??не поспішайте робити передоплату;

??якщо вам пропонують перерахувати кошти на картрахунок – вимагайте від продавця (або покупця) копію паспорта, а від інтернет-магазинів – реєстраційні документи. Шахраї зазвичай використовують банківські картки сторонніх осіб, тому звертайте увагу на розбіжності між анкетними даними продавця та власника картрахунку;

??не купуйте товар за заниженою ціною. Перевіряйте реальну вартість такого товару в мережі або в магазинах, а також на сайтах порівняння цін. Низька ціна - перша ознака обману.

«Фішинг»

Фішинг — це сучасний вид шахрайства, який спрямований на незаконне отримання даних користувачів: логіна, пароля, платежів, одноразових паролів, іншої інформації з обмеженим доступом.

Фото без опису
Якщо просто, фішинг — це як вовк в овечій шкурі. Його ідея в тому, щоб під виглядом сайту, якому ви довіряєте, виманити у вас особисті дані, найчастіше — платіжні дані карти. Фішингові сайти можуть копіювати оригінал до найдрібніших деталей, а шахрай, користуючись психологічними прийомами, здатний переконати вас надати необхідну інформацію. Не покладайтеся на удачу, перевіряйте посилання.

Щоб не впійматися на гачок

??не переходьте за посиланнями, які вам відправляють в особистих повідомленнях нібито для купівлі товару/скасування угоди/ повернення ваших коштів і подібне;

??на сервісах доставки немає ніяких збоїв/помилок, при яких угода скасовується і вам потрібно знову вводити дані карти для повернення коштів або повторної оплати. Якщо продавець не відправить товар — кошти повертаються на вашу карту автоматично.

??не переходьте з чату інтернет-магазину на інші месенджери.

ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО для всіх – дотримуватися елементарних правил безпеки, не поспішати в діях і виявляти обачливість.

Не довіряйте особам, які намагаються під будь-яким приводом вас ошукати. А якщо ви все ж таки  стали жертвою шахрайства, не зволікаючи, звертайтеся  до найближчого відділу поліції, або телефонуйте на «102». Розповідайте своїм друзям, рідним та близьким про найпоширеніші види шахрайств і як потрібно діяти, щоб не стати жертвою злочину.

Косівський РВП ГУНП


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора