Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

За підтримки ООН на Прикарпатті створюють належні умови для внутрішньо переміщених осіб, – Людмила Сірко

Дата: 13.07.2022 19:25
Кількість переглядів: 400

Фото без опису
Сьогодні заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко взяла участь в онлайн-зустрічі робочих груп ООН за кластерами з надання грошової допомоги внутрішньо переміщеним громадянам та з питань житла.

Загалом в Україні міжнародні донори об’єдналися в 11 кластерів за різними напрямками задля допомоги нашій державі у вирішенні гуманітарної кризи, спричиненої військовою агресією росії.

Фото без опису

Міжнародні партнери зазначали, що на Прикарпатті під координацією ООН працюють 10 донорів із надання грошової допомоги ВПО. Уже більше 82-х тисяч осіб отримали понад 13 мільйонів доларів. У рамках CASH-програми донори зосереджують увагу на визначенні моделей та стратегічних напрямків реагування на запити, організації співпраці з урядовими програмами та налагодження ефективного контролю за процесом розподілу коштів. Із 20 липня почне діяти програма перевірки дублікантів, яка включатиме і урядову базу даних отримувачів грошової допомоги.

«Ефективним та вдалим є те, що ми обговорюємо окремі конкретні напрямки,  зазначила Людмила Сірко.  Рішеннями Уряду передбачено надання допомоги людям, які офіційно набули статусу внутрішньо переміщених. У нас в області із 140 тисяч ВПО подали заявки на грошові виплати понад 101 тисяча осіб. Для цього нараховано один мільярд 252 мільйони 771 тисяча гривень, профінансовано більше як 842 мільйони гривень».

Фото без опису

Посадовиця запропонувала міжнародним донорам долучитися до проєктів, які впроваджує влада щодо компенсації оплати за житло та комунальні послуги ВПО, надання їм житла на довготривалий термін. Вирішили, що ці питання будуть предметом наступної зустрічі CASH кластеру.

Фото без опису

Кластер з питань житла активований по всій Україні. В області його партнерами є 10 організацій. Обласна військова адміністрація надала перелік із 33-х об’єктів, з якими можна працювати для облаштування житла для ВПО та паліативних і геріатричних пацієнтів.

«Основна увага адміністрації зосереджена на підготовці до осінньо-зимового періоду. Адже більше п’яти тисячам людей, які зараз проживають у закладах загальної середньої освіти, потрібно надати житло на довготривалий термін. Також до нас і надалі прибуватимуть люди із зони бойових дій. Тому допомога міжнародних донорів дуже потрібна. «Хепі Кідс» з Польщі, МОМ, Угорська екуменічна служба уже успішно працюють на Прикарпатті. Ми дякуємо вам за постійну підтримку і будемо й надалі кооперувати і координувати свої зусилля щоби допомогти нашим співгромадянам»,  наголосила Людмила Сірко.

Фото без опису

Додамо, що в області діє програми «Прихисток», у рамках якої 22 тисячі ВПО розміщені у більш як 5600 домогосподарствах, власники яких отримують компенсацію у розмірі 450 гривень за одну людину.

«Голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук готова зустрітися з донорами, побувати на об’єктах, які потребують ремонту, задля визначення обсягів робіт та обговорення умов співпраці. Влада спільно з територіальними громадами та міжнародними донорами докладе усіх зусиль, щоби до початку холодів забезпечити якісним житлом якомога більше соціально вразливих людей», – зазначила Людмила Сірко.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора