Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Роз’яснення про нову методику визначення доходу сім’ї для надання соціальних послуг

Дата: 19.08.2022 09:19
Кількість переглядів: 292


У департаменті соціальної політики облдержадміністрації інформують, що з кінця червня згідно з наказом Мінсоцполітики від 17 травня 2022 року № 150 впроваджена нова редакція «Методики обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг».

Відповідно розширено перелік доходів, які враховуються до середньомісячного сукупного доходу сім’ї, та чітко розмежовано їх з доходами, які не враховуються.

Нагадаємо, що до складу сім’ї отримувача соціальних послуг включаються особи, які спільно з ним проживають, ведуть з ним спільний побут, мають взаємні права та обов’язки і поєднані з ним на підставі шлюбу / кровного споріднення / усиновлення / на інших підставах, які не заборонено законом і не суперечать моральним засадам суспільства.

При цьому особи, яких включають до складу сім’ї отримувача соціальних послуг, можуть бути як працездатними, так і непрацездатними.

Обчислення проводиться органом соціального захисту населення, враховуючи доходи отримувача з джерелами походження як в Україні, так і за її межами.

При цьому, при обчисленні дотримуються таких вимог:

  • загальна сума сукупного доходу сім’ї складається із сум сукупних доходів кожного члена сім’ї, які враховуються для надання соціальних послуг за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення (якщо інше не передбачено законодавством).
  • середньомісячний сукупний дохід сім’ї обчислюється шляхом ділення на три загальної суми сукупного доходу сім’ї за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення, якщо інше не передбачено законодавством;
  • середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу сім’ї на кількість членів сім’ї.

Після цього, відповідно до статті 13 Закону України «Про соціальні послуги», розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора