Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій опублікував результати опитування українського бізнесу

Дата: 19.09.2022 14:09
Кількість переглядів: 199


Інститут економічних досліджень та політичних консультацій випустив четверте Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни»  ( .pdf , 9.95 Мб )за серпень 2022 року. Метою проєкту є швидкий збір інформації про поточний стан економіки на рівні підприємства. 

 

Результати опитування показали, що у серпні продовжувалося відновлення виробництва. Зокрема, із 27,5% у липні до 22,9% у серпні зменшилась частка тих підприємств, на яких виробництво скоротилось. 

Водночас відновлення економічної активності в промисловості почало сповільнюватись. Про такі висновки свідчить зменшення із 34,2% до 22,3% частки тих, хто вважає, що протягом майбутніх пів року загальноекономічне середовище покращиться. Також із 18,5% до 20,5% збільшилась частка «песимістів» щодо очікуваних змін на підприємстві протягом шести місяців.  

Також результати опитування показали, у серпні зросла невизначеність щодо майбутнього на найближчий час та припинилась тенденція до її зменшення. Найбільше рівень невизначеності збільшився для експорту (більше ніж удвічі, із 6,2% до 13,9%), а також для виробництва (значення збільшилось із 8,2% до 14,3%). 

Окрім того, сповільнюється також тенденція до зростання виробничих очікувань на три місяці, хоча в цілому вони залишаються позитивними. Зокрема, із 33,5% у липні до 26,5% у серпні зменшилась частка підприємств, на яких планується зростання виробництва.

У серпні найкраще відновлюються підприємства галузей, які забезпечують базові потреби людини. Зокрема, 61% підприємств харчової промисловості, 53% поліграфічної та 47% легкої працюють на майже повну або повну і вищу потужність.

Найбільшими перешкодами для бізнесу в серпні стали ціни на сировину (58%), логістичні проблеми (46%) та брак обігових коштів (32%).

У серпні бізнес найбільше очікував закінчення війни (75%), деокупацію територій України (44%) та припинення девальвації гривні (32%). 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора