Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

УВАГА! Поширюється небезпечний шкідник кукурудзи західний кукурудзяний жук

Дата: 23.09.2022 11:22
Кількість переглядів: 222

Фото без опису
На сьогодні аграрії продовжують слідкувати за вегетацією  зернових і технічних культур. Основною культурою без перебільшень можна назвати кукурудзу, яку висівають на великих площах і дуже часто застосовують у монокультурному вирощуванні. За твердженнями технологів у поточному році на територію України продовжує поширюватися  небезпечний шкідник посівів кукурудзи, який входить до переліку карантинних шкідників України. Іноземний гість носить назву західний кукурудзяний жук.

Західний кукурудзяний жук є одним із найнебезпечніших шкідників кукурудзи. Живиться на рослинах кукурудзи, а за відсутності їх також може живитись коріннями деяких злакових трав, але тоді вони нездатні повноцінно розвиватись. Західний кукурудзяний жук схожий на колорадського, але менший. Доросла комаха (імаго) має розміри 2,2-6,8 мм. Тіло видовжене, жовтувато-коричневе. На надкрилах проходять 3 темні поздовжні смуги на жовтувато-зеленому фоні, які в самців можуть зливат Шкодять як личинки, так і жуки. Жуки пошкоджують волоть, листя, іноді обгризають молоді качани. При живленні жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, а в результаті цього падає врожайність.

Личинки живляться корінням кукурудзи, що призводить до значного зменшення кореневої маси та полягання рослин кукурудзи, за якого неможливий механізований збір урожаю. Жуки та личинки є переносниками збудників грибкових, бактеріальних, вірусних захворювань кукурудзи.

Пошкоджені рослини жовтіють, відстають в рості, в’януть, а молоді нерідко гинуть. Дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми «гусячої шиї». А повністю знищити рослину може двадцять личинок.

Найбільша шкoдoчиннicть зaxідного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи щільність популяції цього шкідника значно зростає.  Разом з тим на уражених карнтинним шкідником ділянках необхідно провести глибоку оранку, слідкувати за дотримання сівозміни, висівати сорти та гібриди, стійкі до пошкодження західним кукурудзяним жуком та провести обробку інсектицидами. Протягом наступних 3 років забороняється висівати кукурудзу на полях, де виявлено західного кукурудзяного жука.

У разі виявлення шкідника повідомляти: Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області

Державний фітосанітарний інспектор
Держпродспоживслужби
в Івано-Франківської області
Д. Заячук

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора