Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рак – це не вирок, а рання діагностика та своєчасне лікування дають високі шанси на повноцінне життя

Дата: 27.09.2022 11:43
Кількість переглядів: 169

Фото без опису
Онкологи Прикарпаття б’ють на сполох: в області зріс рівень занедбаності раку, зокрема, навіть візуальних форм. Як повідомляють фахівці Прикарпатського клінічного онкологічного центру, найгірша ситуація з виявленням онкопатології шийки матки, позаяк занедбаність становить 41,5%. Насторожують й інші показники занедбаності раку, а саме: прямої кишки – 40%, молочних залоз – 30%, яйників – 29,4%. Таку статистику погіршила й пандемія COVID-19 і війна в Україні, які своєю чергою обмежили ранню діагностику та профілактичні огляди.

Про це йшлося на засіданні мультидисциплінарної комісії обласного онкоцентру за участю директора департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Ігоря Дмитренка. У першу чергу на нараді проаналізували діагностику та схему лікування онкогінекологічних захворювань, оскільки з таким діагнозом до року помирає понад 15% пацієнтів. Особливу увагу приділили візуальним формам злоякісних пухлин.

Тільки за перше півріччя 2022 року в Івано-Франківській області вперше виявили майже півтори тисячі онкологічних хворих, 377 з яких діагностовано аж на четвертій стадії. Майже третина зі всіх виявлених онкологічних патологій – візуальні форми раку. За 6 місяців цього року на Прикарпатті від онкопатологій померли 528 людей, третина з яких померли до року.

Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко закликає всіх прикарпатців частіше відвідувати сімейного лікаря та в жодному разі не нехтувати профілактичними оглядами. Адже рак – це не вирок, а рання діагностика та своєчасне лікування дають високі шанси на здорове та повноцінне життя.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора