Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Світлана Онищук: Ми консолідуємо свої зусилля з країнами Європейського Союзу задля Перемоги

Дата: 07.10.2022 10:03
Кількість переглядів: 168

Фото без опису
Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася зустріч делегацій міністрів освіти Польщі, Чехії, Естонії, Латвії, Литви та України.  

У зустрічі взяли участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук і ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. 

Прикарпатський університет як місце проведення зустрічі міністрів обрали не випадково. Адже саме тут з перших днів війни працював Координаційний центр Міністерства освіти і науки України, в якому ухвалювалися життєво важливі рішення щодо роботи галузі в умовах російської агресії.  

Як зауважив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет, з 24 лютого цього року нашу державу підтримали більшість країн світу, у тому числі надаючи прихисток українцям. Разом з тим Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія сприяли українцям і в освітній сфері. Йдеться про формування освітніх хабів із залученням наших викладачів і дітей до навчального процесу, надання можливості вивчення історії України, української мови і літератури, підтримку національного мультипредметного тесту для вступу молоді до закладів освіти України.  

 

Фото без опису

«Ми цінуємо таку підтримку у формуванні політики щодо внутрішньо переміщених осіб. В цих країнах функціонують суботні школи, до навчання у форматі «онлайн» в українських школах залучаються наші діти. Ми разом будуємо політику повернення наших громадян до України після війни. Саме ці громадяни творитимуть в українській спільноті зовсім інші традиції, ніж ті, які насаджуються російськими наративами. Ми не хочемо повертатися у минуле, а побудуємо нову Україну разом з вами», – сказав міністр.  

Зі свого боку, вітаючи урядовців країн-партнерів, Світлана Онищук зазначила, що нині понад 11 тисяч прикарпатських учнів та 400 працівників освіти перебувають за кордоном. Попри це на Прикарпатті доклали максимум зусиль, щоб з 1 вересня усі школи краю розпочали свою роботу і більшість з них – в очному режимі. Водночас із зон бойових дій на Івано-Франківщину прибули 150 тисяч внутрішньо переміщених людей. 5 тисяч учнів-переселенців сьогодні відвідують навчальні заклади Прикарпаття  

«До нас релокуються підприємства, створюються нові робочі місця. Виші і коледжі із тих областей, де немає можливості працювати, теж отримали прихисток. Це – Луганський державний університет внутрішніх справ імені Дідоренка, Донбаська національна академія будівництва та архітектури, Херсонський державний університет разом з Бериславським фаховим педагогічним коледжем імені В.Ф. Беньковського та Генічеським фазовим коледжем, Сєвєродонецький фаховий коледж культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва, Рубіжний індустріально-педагогічний фаховий коледж, – розповіла очільниця області. – Прикарпаття відкриває свої двері для тих, хто потребує допомоги. Впевнена, що тільки консолідовані зусилля усіх допоможуть здобути перемогу над ворогом і зрештою творити нову Україну!». 

Фото без опису

Під час пленарного засідання спільно з міністром освіти, науки і спорту Литви Юргітою Шюгждінієне, міністром освіти і науки Латвії Анітою Муйжнієце, міністром освіти Естонії Тонісом Лукасом, міністром освіти Чеської Республіки Ярославом Міллером та секретарем Міністерства освіти і науки Республіки Польща Томашем Жимковським було обговорено низку актуальних питань навчання українських дітей, які наразі вимушено перебувають у цих країнах ЄС. 

Фото без опису

Сторони обмінялися інформацією щодо напрямків підтримки української освіти та забезпечення освітнього процесу для українських дітей, зокрема учнів, які продовжують здобувати українську освіту онлайн.

Більше фото за посиланням.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора