Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щоб наші військові могли ефективно захищати державу, ми повинні забезпечити виконання бюджетів на місцях,– Світлана Онищук під час засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради

Дата: 07.10.2022 14:10
Кількість переглядів: 210


Традиційно 7 жовтня відзначають Всесвітній день дій за гідну працю. Саме до цього дня приурочили засідання Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради з представниками Об’єднання організацій роботодавців, органів виконавчої влади та Ради профспілок Івано-Франківської області, яке відбулося в облдержадміністрації.

До засідання ОТСЕР долучилися голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації, співголова ОТСЕР від Сторони органів виконавчої влади Світлана Онищук та її заступниця Людмила Сірко.

Вітаючи учасників засідання, Світлана Онищук відзначила, що робота ОТСЕР дуже важлива, особливо в умовах війни. Адже до області переміщено велику кількість людей, яких потрібно забезпечувати. Створювати умови для релокованих підприємств і, звичайно, підтримувати українську армію.

«Щоб наші військові могли ефективно захищати державу, ми тут, у тилу, повинні створити найкращі умови для ефективної роботи підприємств, добробуту працівників, максимального використання наявного ресурсу. Щоб громади були фінансово спроможними, а місцеві бюджети виконувалися», – наголосила вона.

Варто зазначити, що обласна тристороння соціально-економічна рада на теренах Прикарпаття працює уже 10 років. Відтоді змінювався її кількісний та якісний склад, з часом долучалися галузеві профспілки, структури виконавчої влади і роботодавців, та незмінними, як зауважив заступник співголови ОТСЕР від Сторони роботодавців, директор обласного об’єднання організацій роботодавців Василь Скригунець, залишалися завдання – результативність роботи. Нині ОТСЕР охоплює 78,3 відс. трудових колективів області.

Власне про роботу тристоронньої соціально-економічної ради впродовж першого півріччя 2022 року звітувала співголова виконавчого комітету ОТСЕР від Сторони органів виконавчої влади, провідний консультант з питань праці відділу управління персоналом департаменту соціальної політики ОДА Ярослава Ульванська. За її словами, за цей час радою ухвалювалися рішення щодо проектів законів, нормативно-правових актів з питань регулювання трудових, соціально-економічних відносин, оплати праці, створення сприятливих умов для ефективної діяльності підприємств на території області.

На своїх засідання ОТСЕР розглядала питання заборгованості із оплати праці у закладах охорони здоров’я області, надання роботодавцям компенсації на виплату витрат на працевлаштування ВПО, передачі функцій органів соціального захисту до Пенсійного Фонду України, зокрема призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Розглядали перспективи відновлення виробництва на державних підприємствах області (Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів, Івано-Франківський котельно-зварювальний завод, Калуська теплоелектроцентраль-нова).

Разом з тим, є чимало проблем, які потребують вирішення. Серед них Ярослава Ульванська назвала необґрунтоване підвищення цін і тарифів на комунальні послуги, у тому числі на газ та електроенергію для бізнесу. Вона нагадала про урядову постанову, якою органам, уповноваженим встановлювати тарифи, рекомендовано не підвищувати тарифи для населення на постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, впродовж дії воєнного стану в Україні. Розповіла і про негативні тенденції щодо оплати праці на приватних підприємствах (в області таких налічується 90), де продуктивність праці майже у два рази вища, ніж у державному секторі, а заробітна плата на третину менша.

Йшлося на засіданні й про ліквідацію Фонду соціального страхування та неврегульованість питання зберігання трудових архівів ліквідованих підприємств. Серед іншого також наголошували на неприпустимості внесення змін до трудового законодавства під час війни.

Тож, Івано-Франківська обласна тристороння соціально-економічна рада має чимало завдань, які потрібно вирішувати. Аби відповідним чином реагувати на виклики сьогодення, вирішили створити робочу групу із напрацювання змін до Територіальної угоди на наступний період.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора