Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чому не можна спалювати листя?

Дата: 18.10.2022 14:49
Кількість переглядів: 175

Фото без опису
На превеликий жаль багато  українці,в тому числі жителі Косівського та Верховинського районів,  спалюють опале листя,суху страву та дрібне сміття,навіть не підозрюючи ,яку шкоду вони наносять довкіллю та своєму здоров’ю.

Розглянемо причини,чому не варто спалювати листя:

? 1 тонна тліючого листя прирівнюється до 30 кг чадного газу; На одну тонну спаленого сміття утворюється 30 кілограмів дуже шкідливих хімічних речовин, які забруднюють атмосферу, повітря.

? До складу диму від спаленого листя входить: пил, оксиди азоту (NO), важкі метали, чадний газ (СО), бензопірен- канцероген, який провокує онкологічні захворювання.

? Через дим у повітрі можуть виникнути подразнення очей або носової порожнини, труднощі з диханням, кашель та головний біль;

? Забруднене повітря провокує хвороби серцево-судинної системи;

? Зросла кількість хворих на алергію від виділення токсичних речовин, що містяться в димі від вогнищ;

? Викиди у повітря, які утворюються під час спалення опалого листя, у 350 разів шкідливіші за куріння сигарети.

? Під час спалювання листя руйнується ґрунтовий покрив, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми;

? При спалюванні листя чи трави утворюється зола, яка не є добрим добривом. Тож спалювання призводить до збіднення ґрунту;

? На природних ділянках вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів;

? При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки.

?. Кожен хто спалює листя – порушує конституційні права всіх українців на безпечне для життя і здоров‘я довкілля. 17 березня 2021 року були внесені зміни в ст. 77 та 77/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення( про посилення відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки,). Тепер такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу.


Пропонуємо декілька варіантів використання опалого листя:

1. Створити листовий перегній. Помістіть органіку в спеціальні мішки для перегною ,утрамбувати і залишити у вологому місці на 1-1,5 років. Використовується для покращення ґрунту чи як підкислювач для деяких видів рослин.

2. Компостування опалого листя. Перед тим, як додати в компостну купу чи спеціальну яму, його необхідно подрібнити. Щоб отримати максимальну користь, перекладайте листя з перегноєм (або звичайним ґрунтом) шарами. Спочатку — товстий шар із подрібненого опалого листя (не менше 30 см), потім перегній і так далі. Через рік ви отримаєте якісний та натуральний компост.

3. Як матеріал для теплих грядок. Для цього заздалегідь підготувати траншеї та покладіть в них опале листя і опалі яблука до самих країв. Зверху краще додати різні зелені залишки і подрібнену траву. Не забудьте полити водою (за дощової погоди вистачить природної вологи). Викопаний ґрунт для майбутніх теплих грядок залиште поруч. З приходом весни землю насипте на осіле листя та вкрийте будь-яким нетканим матеріалом. Після кількох днів такого “зігрівання” можна висаджувати розсаду.

4. Опале листя — це захист від бур’янів та морозу. Розкидайте невелику його кількість під квітами на клумбах та кущами. Воно стане природною перешкодою на шляху бур’янів. Не забудьте перекопати або зібрати граблями пріле листя з приходом весни.

5. Утеплення троянд та інших багаторічних рослин на зиму. Теплолюбні чагарники, як ось троянди чи гортензії, дуже бояться сильних морозів. Тому опале листя можна використовувати для їх укриття на зимовий період.

Шановні громадяни,не спалюйте опале листя, суху траву та дрібне сміття! Не завдавайте шкоди здоров’ю людей  і навколишньому середовищу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора