Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Категорії громадян, які підлягають проходженню профілактичних медичних оглядів

Дата: 20.10.2022 13:19
Кількість переглядів: 147

Відповідно до вимог чинного законодавства про охорону здоров’я громадяни України зобов’язані піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей та у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Як бачимо, держава ставить за обов’язок, у визначених законодавством випадках, проходити громадянами України медичні огляди.

Так, відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я, Законів України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” та „Про захист населення від інфекційних хвороб”, зокрема, встановлено, що з метою охорони здоров’я населення організуються профілактичні медичні огляди неповнолітніх, вагітних жінок, працівників підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об’єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, а також працівників, зайнятих на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, військовослужбовців. Обов’язкові щорічні медичні огляди проходять також особи віком до 21 року.

Обов’язковим профілактичним медичним оглядам і подальшому медичному нагляду підлягають особи, які перебували в контакті з хворими на особливо небезпечні та небезпечні інфекційні хвороби чи бактеріоносіями збудників цих хвороб.

Окремо виділяють позачергові медичні огляди зазначених вище осіб, які можуть проводитися на вимогу головного державного санітарного лікаря, а також на прохання працівника, якщо він пов’язує погіршення стану свого здоров’я з умовами праці.

На виконання статті 31 Основ законодавства України про охорону здоров’я постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.1994р. № 532 затверджено перелік категорій населення, які проходять обов’язкові медичні огляди.

До таких осіб відносяться:

- діти віком до 1 року(щомісяця);

- діти віком від 2 до 14 років;

- підлітки віком 15 - 17 років;

- учні системи профтехосвіти, студенти вищих навчальних закладів

- ветерани війни. Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

- ветерани праці. Особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

- особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На виконання статті 21 Закону України „Про захист населення від інфекційних хвороб” постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001р. № 559 затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам та Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок.

Відповідно до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам виділяють 28 виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам: Харчова та переробна промисловість (крім працівників підприємств з виробництва дріжджів, олії, сушених овочів, солі, молочної кислоти, фасування чаю, кави; млинів, крупорушок, зерносховищ, елеваторів; крохмалепатокових, соледобувних, спиртових, лікеро-горілчаних підприємств; складів зерна, борошна, круп); підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі дрібнороздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків; ринки; підприємства громадського харчування; навчальні заклади, крім вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації; вищі навчальні заклади III - IV рівнів акредитації; притулки для неповнолітніх; оздоровчі заклади для дітей з цілорічним та сезонним перебуванням; лікувально-профілактичні заклади для дорослих (санаторії, будинки відпочинку, пансіонати, будинки-інтернати); пологові будинки (відділення), дитячі лікарні (відділення), відділення патології новонароджених, недоношених; пральні, приймальні пункти білизни, хімчистки; перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та візажу; лазні, сауни; готелі; гуртожитки; спортивно-оздоровчі комплекси; заклади культури (театри, цирки, клуби, будинки культури тощо); розважальні заклади; підприємства фармацевтичної промисловості; аптеки та їх структурні підрозділи; підприємства та об’єкти водопостачання і каналізації; метрополітен; транспортно-дорожній комплекс; рибне господарство; суб’єкти господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин; приватні послуги удома.

Здебільшого працівники визначених професій проходять періодичні медичні огляди один раз на рік, разом з тим, деякі категорії працівників проходять періодичні медичні огляди два рази на рік в цілому, або медичні огляди у певних лікарів два рази на рік.

Крім того, необхідно зазначити, що відповідно до статті 30 Сімейного кодексу України держава забезпечує створення умов для медичного обстеження наречених.

Порядок здійснення медичного обстеження наречених встановлює Кабінет Міністрів України.

Результати медичного обстеження є таємницею і повідомляються лише нареченим.

До того ж, приховування відомостей про стан здоров’я одним з наречених, наслідком чого може стати (стало) порушення фізичного або психічного здоров’я іншого нареченого чи їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним.

На даний час питання медичного обстеження наречених регулюється відповідно до Порядку здійснення добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 р. № 1740 .

З наведеного вище ,бачимо,що медичні огляди є обов’язковими лише для певних категорій населення, проте  кожен громадянин має усвідомлювати необхідність проходити періодичні медичні огляди з метою піклування про своє здоров’я та здоров’я оточуючих громадян, а також з метою профілактики та попередження небезпечних захворювань.

Зав.відділу епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Ходан А.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора