Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Дезінфекція води у випадку надзвичайної ситуації

Дата: 20.10.2022 13:19
Кількість переглядів: 161


Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання в Косівському та Верховинському районах є шахтні колодязі. Потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних хвороб, в першу чергу кишкових, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших. Тому важливо регулярно дбати про якість води шахтних колодязів.    

 Завжди необхідно бути готовим до можливих повеней, підтоплення криниць, необ­хідності знезараження води в них. Таке знезараження є необхідним, щоб попередити виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфек­ційних захворювань, пов’язаних із водним фактором передачі збудника інфекції.

Знезараження питної води у криницях створює надійний бар'єр на шляху передачі збудників інфекційних хвороб водним шляхом, чим забезпечується епідемічна безпека при споживанні води. Знезараження води та санацію колодязів проводять із застосуванням дезінфекційних засобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я до використання на території України. Всі роботи з дезінфекційними засобами необхідно проводити з дотримання запобіжних заходів, дотримуючись правил з охорони праці та техніки безпеки.

Заходи по санації колодязів для покращення якості води включають в себе очистку, промивку і профілактичну дезінфекцію.

Дезінфекція колодязів включає:

– попередню дезінфекцію колодязя;

– очищення колодязя;

– повторну дезінфекцію колодязя;

– лабораторний контроль якості дезінфекції.

 

Попередня дезінфекція шахтного колодязя.

Перед дезінфекцією колодязя розраховують обсяг води в ньому (в м3), який дорівнює площі кільця колодязя (в м2) на висоту водяного стовпа (в м).

Виконують дезінфекцію наступним чином: готують 10% -й освітлений розчин хлорного вапна.  Для цього 0,5 кг  хлорного вапна заливають холодною водою, розтирають до отримання рідкої однорідної маси і вливають  10 літрів води.  Ретельно перемішують, відстоюють, зливають прозору воду.  На 1 м3 води витрачають 1 відро освітленого розчину хлорного вапна. Якщо вода  у  колодязі  холодна  (+4  град.C – +6 град.C), кількість хлорвмісного препарату для дезінфекції колодязя об’ємним способом збільшують вдвічі.

Розрахункову кількість дезінфекційного  засобу  розчиняють  у  невеликій   кількості   води,   налитої   у  відро,  до  отримання  рівномірної  суміші,  освітлюють  відстоюванням  і  виливають  цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15 – 20 хв.  жердинами чи частим опусканням  та  підніманням  відра  на тросі. Потім  колодязь  закривають  кришкою  і  залишають на 1,5 – 2 години.

 

Очищення криниці.

Очищення проводиться через 1,5 – 2 години після попередньої дезінфекції колодязя.  Колодязь повністю звільняють від води, очищають від потрапляння в нього сторонніх предметів і накопичення мулу.  Стінки шахти очищають механічним шляхом від забруднень.  Вибрані з колодязя бруд та мул вивозять на звалище або занурюють в заздалегідь викопану яму на відстані не менше 20 м від колодязя яму глибиною 0,5 м і закопують, попередньо заливши вміст ями 10% -ним розчином хлорного вапна (100 гр. хлорного вапна на 1 л води).

Стінки шахти очищеного колодязя при необхідності ремонтують, потім зовнішню і внутрішню частину шахти зрошують з гідропульта 5%-ним розчином хлорного вапна (або іншим засобом, приготованим за інструкцією до препарату) з розрахунку 0,5 л / м2 шахти.

Перед  тим,  як  людина  спускається  у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2, для чого у відрі на дно колодязя опускають запалену свічку.  Якщо  вона  гасне,  то працювати  можна  тільки  в  ізолювальному  засобі індивідуального захисту органів дихання.

 

Повторна дезінфекція колодязя.

Після очищення, ремонту та дезінфекції стінок шахти приступають до повторної дезінфекції колодязя.

Витримують час, протягом якого колодязь знову заповнюється водою, повторно визначають обсяг води в ньому (в м3) і вносять потрібну кількість розчину хлорного вапна або іншого дезінфікуючого препарату згідно з інструкцією із застосування.  Наприклад, при використанні хлорвмісних таблеток «Акватабс» - 8,67 необхідно 5 таблеток на 1 куб.  м (1000 л).  З розрахунку на 1 колодязь об’ємом 7 куб м (7000 л) – 35 таблеток.

Після внесення дезінфікуючого розчину воду в колодязі перемішують протягом 10 хвилин, колодязь закривають кришкою і залишають на 6 годин, не допускаючи забору води з нього.

Після закінчення зазначеного терміну наявність залишкового хлору у воді визначають якісно – за запахом.

При відсутності залишкового хлору у воду додають 0,25 – 0,3 частини початкової кількості дезінфікуючого препарату і витримують ще 3 – 4 години.

Після повторної перевірки на наявність залишкового хлору і позитивних результатів такої перевірки (наявність запаху хлору),  проводять відкачку води до зникнення різкого запаху хлору.

При використанні іншого дезінфікуючого засобу, необхідно користуватися інструкцією щодо застосуванню цього препарату.

 

Лабораторний контроль якості дезінфекції.

Косівсько-Верховиннський  міжрайонний    відділ   ДУ «ІФОЦКПМОЗУ» проводить відповідні лабораторні досліджень винятково по епідемічних показаннях в випадку інфекційних захворювань пов’язаних з водним шляхом передачі збудника та при надзвичайних ситуаціях .

Спеціалістами відділення дезінфекція  та лабораторні дослідження для населення та установ, організацій всіх форм власності  з профілактичною метою щоденно проводиться  за звереннями громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора