Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Наталія Кучма провела робочу нараду

Дата: 27.10.2022 14:03
Кількість переглядів: 149

Фото без опису
Сьогодні, 26 жовтня, голова Косівської районної державної адміністрації – начальник районної військової адміністрації Наталія Кучма провела робочу нараду за участю керівників підприємств, установ та організацій району.

У ході наради обговорили питання щодо призначення житлових субсидій з початком опалювального сезону 2022-2023 року, передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 №1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату  житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України».

Функція призначення субсидій з 1 грудня має повністю передатись від органів соціального захисту населення до Пенсійного фонду України.

Із зазначених питань доповіли начальник управління соціального захисту населення  райдержадміністрації  Ропар Василь Васильович, начальник відділу обслуговування громадян №9 (сервісного центру) управління обслуговування громадян Головного управління пенсійного фонду України в Івано-Франківській області Девда Галина Миколаївна, головний фахівець відділу продажів Косівської дільниці Снятинського відділення «АТ «Івано-Франківськгаз» Подюк Сніжана Іванівна.

Фото без описуГоловна зміна: Постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року № 1041 передбачено передачу функцій призначення, нарахування та виплати житлових субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України, які працюють за екстериторіальним принципом. Тобто заяви жителів району можуть розглядатись у будь-якій області України.

УВАГА!

З 1 жовтня по 1 грудня передбачений перехідний період: прийом заяв для оформлення субсидії і розрахунок проводиться управлінням соціального захисту населення РДА, а виплата – через Пенсійний фонд.

З 1 грудня оформити пільги і субсидії громадяни зможуть не лише у сервісних центрах Пенсійного фонду. ЦНАПи і уповноважені органи сільських, селищних, міської ради будуть продовжувати приймати заяви для оформлення пільг і субсидій. Також заяву з необхідними документами можна буде подавати поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики і веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Фото без описуКоротко про зміни у нарахуванні субсидій:

  • Внутрішньо переміщені особи мають право на субсидію за місцем проживання без складання договору на оренду житла – тільки на підставі довідки ВПО. При розрахунку субсидії в дохід не враховуються виплати на проживання ВПО.
  • Власникам житлових приміщень, які прихистили у себе внутрішньо переміщених осіб, в розрахунок субсидії не враховують компенсацію для покриття понесених витрат (900 грн в опалювальний період)
  • Можна отримати субсидію, маючи два житла (якщо на інше житло оформлено право на спадщину), за умови, що жодне із приміщень, яке перебуває у власності, не здається в оренду.
  • Також не враховується житло, яке знищене, непридатне для проживання внаслідок бойових дій.
  • При необхідності зі складу домогосподарства виключаються особи, які перебувають за кордоном не тільки 60 днів, а дні перебування за кордоном протягом воєнного стану та 2 місяці після припинення або скасування воєнного стану.
  • У період воєнного стану громадянин втратив роботу, зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний і йому призначено допомогу по безробіттю – до його середньомісячного сукупного доходу враховується тільки розмір фактичної допомоги за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії.
  • Якщо житлові приміщення внаслідок збройної агресії росії залишились без централізованого теплопостачання або природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву, то в цьому випадку застосовуються соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання і розподілу електроенергії для індивідуального опалення.

У зв’язку із цими змінами голова Косівської районної державної адміністрації – начальник районної військової адміністрації Наталія Кучма дала доручення провести широку роз’яснювальну роботу у районі з жителями і надавачами послуг, щоб забезпечити якісне оформлення субсидій. "Жоден житель громади не маже постраждати і залишитись без субсидії, якщо він має на це право", - акцентувала голова.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора