Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Аскаридоз: симптоми, діагностика, профілактика

Дата: 10.11.2022 15:28
Кількість переглядів: 201


Одним із небезпечних гельмінтів є аскарида людська. Самці виростають до 30, а самиці – до 35 сантиметрів у довжину, паразитують у тонкому кишківнику людини.Ці паразитичні черви – живучі та плодючі. Цикл розвитку гельмінта становить близько 12 тижнів, тривалість життя аскариди — 11 – 12 місяців, а одна самиця може відкласти до 200 тисяч яєць, які разом із калом виводяться до навколишнього середовища. Так гельмінти забезпечують відтворення свого виду.

Щоб заразитися аскаридами, не потрібно їхати до якоїсь екзотичної країни – достатньо раз не помити руки або з'їсти немите яблуко чи похрумтіти погано помитою морквиною. Аскаридоз – доволі поширене захворювання. Що й не дивно: у помірному кліматі яйця гельмінтів зберігаються в ґрунті  від 7 до 10 років!

Джерелом зараження при аскаридозі є хворі люди, які разом з випорожненнями виділяють у зовнішнє середовище яйця аскарид. Потрапляючи у грунт, яйця аскарид швидко дозрівають і протягом тривалого часу зберігають свою життєздатність. Зараження аскаридозом відбувається при вживанні забруднених яйцями аскарид овочів, ягід та фруктів та при вдиханні зараженого пилу в суху, вітряну погоду.

 Аскаридоз дуже небезпечний для дітей молодшого віку, так як аскариди із кишківника здатні заповзати у жовчні ходи, що нерідко викликає жовтяницю, печінкову та кишкову коліки. При підозрі на паразитування аскарид, необхідно звернутися до лікаря.

.

Як дізнатися, що у вас – аскаридоз.

  1. Основний симптом аскаридозу – стійкий сухий кашель, який посилюється вночі. Людина почувається втомленою, у неї можуть боліти м'язи діафрагми й живота. Ліки проти кашлю не дають ефекту. Часто інфікований гельмінтами взагалі ліків не приймає, думаючи, що кашляє через куріння. Якщо ж людина не курить, однак часто застуджується (а паразитарні захворювання, як ми знаємо, знижують опірність організму до інфекцій, зокрема респіраторних), то списує кашель на запалення горла. І взагалі, хто з нас час від часу не покашлює?
  2. У хворого на аскаридоз періодично стаються напади ядухи, як при бронхіальній астмі. Через це лікарі часто ставлять помилковий діагноз і місяцями (якщо не роками) лікують пацієнта від хвороби, якої у нього насправді немає.
  3. Висипання та свербіж шкіри також можуть сигналізувати про паразитів в організмі.
  4. Хворі часто скаржаться на біль у животі, розлад травлення (діарею, стійкі закрепи) і метеоризм.
  5. Іноді розвивається анемія.
  6. Інфіковані можуть також втрачати вагу.
  7. Серед інших симптомів: відчуття переповненості шлунка й кишечника (наче живіт "розпирає"), посилене виділення слини, зниження апетиту та кровохаркання.
  8. Люди з аскаридозом частіше хворіють на респіраторні інфекційні захворювання: фарингіт, тонзиліт, ларингіт.
  9. Аскарида людська спричиняє набряки, запальні процеси в стінках кишечника, печінці, легеневій тканині, бронхах, гортані, горлі, а також в інших органах, у тому числі в шкірі та головному мозку.
  10. Токсини, що продукуються цими глистами, негативно позначаються на психоемоційному стані хворих. Аскаридоз проявляється панічними нападами (особливо в темну пору доби), гіперактивністю та порушенням сну. Особливо помітно на глистяну інвазію реагує дитяча нервова система. Заражена аскаридами дитина спить неспокійно, часто прокидається, і взагалі її важко вкласти спати.

Етапи діагностики аскаридозу:

  • яйця аскарид спочатку виявляються в калі або мокроті хворої людини.
  • призначається аналіз крові, в результаті якого відбувається виявлення антитіл проти аскарид.
  • проводиться рентгенографія легенів, так як на знімку можна побачити скупчення клітин, які будуть свідчити про те, що аскариди вразили ці органи.
  • призначається рентгенографія кишечника, яка з легкістю показує скупчення аскарид.

Іноді не відразу вдається виявити інвазію, тому проводять повторні обстеження. Якщо діагноз встановлено, лікар призначає відповідне лікування. Слід пам’ятати, що не варто займатися самолікуванням та використовувати поради людей без медичної освіти.

Спеціалістами мікробіологічної лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу проводяться діагностичні (біоматеріал на кишкові гельмінтози та найпростіші) та санітарно – паразитологічні (грунт, пісок, овочі, вода питна, стічна, відкритих водойм)дослідження.

При дослідженні біоматеріалу протягом 9 місяців, виявлено  47 позитивних випадків,33 з яких серед дітей.

Для діагностики та консультаціії звертайтеся за адресою м.Косів пров.Шевченка,10.

З метою профілактики аскаридозу необхідно:

  • ретельно промивати проточною водою та обдавати окропом, перед вживанням, овочі, ягоди та фрукти;
  • ретельно мити руки перед їжею, після відвідування туалету, робіт з грунтом, піском, немитими овочами;
  • охороняти харчові продукти від мух;
  • не використовувати у якості добрив незнезаражені фекалії;
  • вчасно проходити профілактичні медичні огляди з метою ранньої діагностики гельмінтів.

Такі заходи та дотриманя правил особистої  гігієни істотно зменшать

ризик інфікування!!!

Зав.відділу епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Анастасія Ходан


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора