Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

12–18 листопада — Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

Дата: 15.11.2022 14:40
Кількість переглядів: 129

Фото без опису
У 1945 році А. Флемінгу, Г.Флорі та Е. Чейну було присуджено Нобелівську премію за відкриття пеніциліну, що ознаменувало початок ери антибіотиків. Вже в 1952 р. за відкриття стрептоміцину – першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу, був нагороджений Нобелівською премією з фізіології або медицини уродженець Вінничини – Зельман Абрагам Ваксман .Згодом з’являється все більше повідомлень про відкриття нових антибіотиків. Антибіотики – це ліки, що використовуються для лікування бактеріальних інфекцій, проти вірусів вони безсилі.

Однак незабаром реальність виявилася складнішою: мікроорганізми стали проявляти стійкість до лікарських засобів, змінився і спектр мікробів, які викликають захворювання у людини. Все більше інфекційних захворювань  (пневмонію, туберкульоз, сепсис, гонорею , сальмонельоз)  стає важче лікувати, а іноді і неможливо лікувати через зниження ефективності антибіотиків. Постантибіотична епоха, в котрій звичайні інфекції та незначні травми можуть вбити –реальна загроза для людини ХХІ ст.,яка загрожує поверненням в доантибіотикову еру.

Антибіотикорезистентність (АБР) – це процес, при якому у бактерій розвивається стійкість до антибіотиків. В основі цього звикання лежить природний відбір. Бактерії, що володіють чутливістю до антибіотика, гинуть, а деякі з них, що виявилися малосприйнятливими до цих ліків, виживають. Саме ці бактерії й починають нестримно розмножуватися – так з’являється резистентний штам, який потім дуже важко здолати поширеними антибактеріальними препаратами.

Основними причинами тотального поширення антибіотикорезистентності стало надмірне й нераціональне застосування антибіотиків, в тому числі сильнодіючих і широкого спектру.

Безрецептурний продаж антибіотиків в аптечній мережі вже заборонений, але безконтрольний прийом їх повсюдно ще зустрічається.

Прості правила-допоможуть попередити  антибіотикорезистентність:

Не займайтесь самолікуванням. Приймайте лише ті антибіотики, які призначив лікар.

Не переривайте лікування. Завжди завершуйте курс антибіотиків, навіть якщо Вам стало краще.

Не продовжуйте курс лікування без відома лікаря. Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому .

Не консультуйте друзів, родичів, знайомих та не призначайте їм лікування. Ніколи не діліться антибіотиками з іншими.

Попереджуйте інфекції. Регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

В організмі людини наявна різна кількість штамів мікроорганізмів, які  можуть бути стійкі до антибіотиків і лікування виявиться не ефективним. Тому лікарі  рекомендують проводити визначення чутливості культур мікроорганізмів до антибіотиків. Дане дослідження проводять спеціалісти мікробіологічної лабораторії  Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФОЦКПХМОЗ».

Дбайте про власне здоров’я! Відповідально приймайте антибіотики!

Зав.відділу епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Анастасія Ходан


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора