Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Своєчасне проходження медичних оглядів -запорука здоров’я.

Дата: 21.11.2022 16:59
Кількість переглядів: 110

Всім відомо,що здоровий спосіб життя включає 4 основні складові:

  • здорове харчування;
  • заняття фізкультурою;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • регулярний медичний огляд.

Профілактичний медичний огляд - одна з форм активної медичної допомоги населенню, спрямована в основному на виявлення ранніх форм захворювань. Розрізняють наступні види профілактичних медичних оглядів:

  • Попередній - при прийомі на роботу, проводиться для того, щоб з'ясувати, чи не буде професія шкодити здоров'ю людини, або чи немає у людини захворювань;
  • Періодичний - проводиться регулярно раз на рік або два роки (для деяких категорій осіб) у процесі трудової діяльності з метою виявлення захворювань, не сумісних з професією або виявлення професійних захворювань;
  • Цільовий - проводиться з метою виявлення деяких небезпечних захворювань (наприклад, мамографія - рак грудей, аналізи крові - венеричні захворювання і так далі).
  • Позачерговий -проводять, якщо працівник вважає, що погіршення стану здоров’я пов’язане з умовами праці або, на думку роботодавця, стан здоров’я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов’язки.

 Регулярні флюорографічні обстеження дозволять виявити пухлини, початок запалення легень, туберкульоз. По електрокардіограмі дізнаються про захворювання серця. При мікробіологічних дослідженнях-про бактеріоносійство чи гельмінтози.Адже це ті процедури при проведенні медогляду є обов'язковими.

    Рівень сучасної медицини досить високий. Деяких захворювань можна     уникнути, якщо вчасно вжити заходів, деяким хворобам можна не дати розвинутися, якщо підтримувати здоров'я відповідними заходами.

Навіть якщо Ви не скаржитеся на стан свого здоров'я, відвідувати лікаря треба хоча б раз на рік.

 

Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку характерна проблема паразитарних інвазій. Для виявлення патології слід щорічно здавати аналіз калу, навіть якщо дитину нічого не турбує.

Людям старше 45 років рекомендується кожні п'ять років проходити діагностичну колоноскопію з метою профілактики колоректального раку.

Жінкам старше 40 років фахівці радять один раз на рік робити мамографію, контролювати щільність кісткової тканини для профілактики остеопорозу.

Людям, які ведуть активне інтимне життя, не мають постійного партнера, практикують незахищений секс, рекомендуються щорічні профілактичні аналізи на ВІЛ і статеві інфекції.

Підвищений контроль за здоров'ям необхідний громадянам будь-якого віку, які регулярно знаходяться під впливом несприятливих факторів (радіація, шкідливе виробництво), мають обтяжену спадковість, палять і/або зловживають алкоголем.

Обов’язковий профілактичний медичний огляд, відповідно до Переліку, затвердженого наказом МОЗ України №280 від 23 липня 2002 року, передбачає:

-загальне обстеження лікарями-спеціалістами (терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог та інші (за потреби));

-лабораторні обстеження(акредитовані лабораторії);

-функціональні обстеження.

Відповідальність за організацію і своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів і допущення їх до роботи без наявності необхідного медичного висновку несуть власники підприємств, установ, організацій або уповноважені ними органи.
Кожен роботодавець має бути зацікавлений у здоров’ї свого персоналу та не допускати до роботи без профілактичного медичного огляду та з симптомами інфекційного захворювання.

Не можна нехтувати профілактичними медичними оглядами, адже     своєчасність — це запорука Вашого здоров’я!!!

Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Ходан А.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора