Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Косівській кераміці присвятили наукову конференцію в Коломиї

Дата: 22.11.2022 11:06
Кількість переглядів: 97


Минулого тижня з метою збереження традицій та популяризації гончарства відомих осередків Гуцульщини та Покуття Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття (м. Коломия) організував наукову конференцію «Стан традиційної народної кераміки Гуцульщини та Покуття: досягнення та проблеми».

Учасники наукового зібрання відзначили дві історичні для культури України події. Перша – внесення у 2019 році традиції Косівської мальованої кераміки до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Згодом, у червні 2022 року, спадщина Косівської мальованої кераміки стала вагомою частиною загальноєвропейського культурного надбання завдяки наданню Національному музею статусу партнера культурного маршруту Європейський шлях кераміки.

Знаковою стала також участь співробітників цього музею у Другій генеральній асамблеї, що відбулася цього вересня у м. Фаенці (Італія) з нагоди 7-ого Міжнародного фестивалю та ярмарки кераміки. У жовтні Національний музей презентував виставку кераміки косівських митців у місті Кошиці (Словаччина) в рамках проведення XІ Щорічного форуму Європейської стратегії «Сталий і безпечний Дунайський регіон».

Визнання унікальності косівської кераміки на міжнародному рівні спонукає до подальшої праці, спрямованої на розв’язання нагальних для галузі кераміки проблем, які й обговорили учасники круглого столу.

Зазначимо, що учасниками конференції стали й начальник управління культури обласної державної адміністрації Володимир Федорак та начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій ОДА Віталій Передерко.

Віталій Передерко зауважив, що попри війну в Україні треба думати про перспективи розвитку нашої культури, зокрема туристичного маршруту Ради Європи «Європейський шлях кераміки» на європейські ринки для того, щоб після Перемоги запрошувати іноземців-туристів на Прикарпаття і розказувати їм про цінність збереженої спадщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора