Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Професійні захворювання працівників кухні

Дата: 28.11.2022 10:33
Кількість переглядів: 45

Отже,професійне захворювання — це хронічне або гостре захворювання, причиною якого став тривалий вплив на працівника шкідливих виробничих факторів.З якими ж патологіями може зіткнутися працівник кухні?

 За статистикою, кухарі часто стикаються з такими захворюваннями:

  • патології нижніх кінцівок і судин (варикоз, тромбофлебіт);
  • хвороби хребта (сколіоз, остеохондроз);
  • травми, опіки;
  • отруєння;
  • алергічні реакції;
  • захворювання органів травлення;
  • порушення обмінних процесів (ожиріння, цукровий діабет);
  • гіпертонія;
  • дерматологічні захворювання;
  • ревматизм;
  • серцево-судинні патології;
  • застуда, ангіна.

Специфічним захворюванням, яке характерно для людей, що мають відношення до дегустації їжі і напоїв, є брідость. Брідость - це тимчасова або постійна втрата можливості відчувати смак. До цієї патології можна віднести також спотворення смаку, що може бути пов'язано з іншими, фоновими захворюваннями.

Здоров'я людей в білих ковпаках підточують дезінфікуючі засоби, якими знезаражують кухню, випаровування підгорілого олії, з ранку до вечора чадящие плити, а ще численні спеції і ароматизатори, які доводиться вдихати протягом робочого дня.Крім того, кухарі, особливо молоді, регулярно відправляються до лікарів з порізів, опіків і ударів.

Розглянемо хвороби,які найчастіше зустрічаються серед кухарів.

ХВОРОБИ ШКІРИ

Контактний дерматит (екзема) - це захворювання, при якому шкіра на одному або декількох ділянках стає сухою, з'являється почервоніння, свербіж. У тих, хто працює з їжею на кухні, контактний дерматит розвивається в два рази частіше, ніж у людей будь-якої іншої професії. Через частого контакту з водою шкіра запалюється і стає схильна до впливів різних подразнюючих речовин.

Дерматит для кухаря поганий ще й тим, що через це захворювання може бути боляче мити руки, тоді виникнуть проблеми з гігієною. Якщо виявити це захворювання вчасно, наслідки будуть куди менш серйозними. Тому потрібно регулярно перевіряти шкіру - чи немає почервоніння, і при необхідності звернутися до лікаря.

Щоб не допустити розвитку контактного дерматиту у кухарів, потрібно дотримуватися простих правил:

  1. Як можна менше контактуйте з миючими,дезінфікуючими засобами, водою і їжею. Поясніть роботодавцю, що посудомийна машина дозволить співробітникам рідше звертатися до лікаря .Для того, щоб рідше торкатися до їжі, використовуйте щипці і вилки. Якщо необхідно щось нарізати або подрібнити, по максимуму використовуйте техніку.
  2. Одягайте водонепроникні рукавички тоді, коли це можливо.
  3. Зволожуйте руки кремом. Виберіть крем, який підходить для роботи з їжею: він повинен бути гіпоалергенним, швидко вбиратися, не містити горіхового масла і не мати різкого запаху.
  4. Щоразу після миття витирайте руки насухо бавовняним або паперовим рушником.

 

ІНФЕКЦІЇ НА КУХНІ

Обов'язково мийте руки після контакту з сирим м'ясом,сирою рибою,після приходу з вулиці та відвідування туалету, щоб не перенести небезпечні бактерії на інші продукти і не заразитися самому.Мийте овочі та фрукти,оскільки на них часто зберігаютья яйця гельмінтів.

Якщо ви працюєте в рукавичках (вони повинні бути одноразовими нелатекснимі), то руки потрібно мити до того, як ви їх одягаєте, і після.

При роботі на кухні краще зняти прикраси, так як вони накопичують бактерії, миючі засоби і воду, що може сприяти розвитку дерматиту або інфекції.

 

ТРАВМИ ТА ОПІКИ

Дуже серйозна небезпека для людей, які працюють на кухні, - це травми і опіки. Ми наведемо основні правил техніки безпеки, які дозволяють мінімізувати ризики:

  1. Якщо щось впало, розсипалося або розлилося, треба одразу прибрати,залишивши поверхню сухою.
  2. В проходах не повинно бути мішків, ящиків та кабелів.
  3. Якщо вам потрібно перенести каструлю з рідиною, скористайтеся візком. Рідина не повинна бути гарячою, каструля не повинна бути переповнена, в будь-якому випадку варто накрити її кришкою.
  4. На кухні потрібна хороша вентиляція, яка буде справлятися з димом і парою, тоді буде відмінна видимість і ризик отруєння чадним газом, буде мінімальним.
  5. На вході з вулиці постеліть хороший килим, щоб можна було витирати ноги і не залишати мокрі сліди на кухні.
  6. Роботу потрібно організувати так, щоб у працівників не було необхідності бігати по кухні і поспішати. У кожного має бути своє робоче місце.
  7. Виберіть хороше взуття з неслизькою підошвою. Взуття з тканини і з відкритим носом не підходить.
  8. На кухні повинне бути хороше освітлення.
  9. Використовуйте прихватки. Якщо піч глибока, надягайте довгі захисні рукавички.
  10. Одяг не повинен бути занадто вільним, щоб рукава не затягнув міксер або м'ясорубка.
  11. Носіть бавовняну одяг з довгими рукавами, а також фартух. Це захистить вас від бризок масла і палючого пара.
  12. Відкривайте духову шафу, перебуваючи збоку від неї.
  13. Не засовуйте руку в м'ясорубку або працюючу кавоварку.

Якщо виконання якихось із цих правил не залежить від Вас, вимагайте від роботодавця, щоб все було організовано відповідно до технікою безпеки, від цього залежить Ваша безпека і здоров'я.

Досить часто співробітники кухні отримують порізи. Зазвичай страждає рука, в якій не тримають ніж. Тому в разі, коли невірний рух ножем може привести до серйозної травми, рекомендується надягати на другу руку кольчужну рукавичку. Наприклад, при відділенні м'яса від кісток за допомогою великого ножа.

Щоб попередити порізи, дотримуйтесь наступних правил:

  1. Вибирайте ніж,для відповідного завданння.
  2. Слідкуйте, щоб ніж завжди залишався гострим.
  3. Ріжте на стабільній поверхні.
  4. Носіть ніж лезом вниз. Не носіть ніж одночасно з іншими предметами або в кишені.
  5. Зберігайте ножі в надійному місці.
  6. Не залишайте ніж на столі, на якому працюєте.
  7. Не намагайтеся зловити падаючий ніж.
  8. Не відкривайте ножем консервні банки.

 

ХВОРОБИ КІСТКОВО-М'ЯЗОВОЇ СИСТЕМИ

Біль  у спині, руках або шиї для кухарів стає проблемою. На це є кілька причин. В першу чергу винне положення тіла: часто доводиться стояти в незручній позі або довго нікуди не повертаючись. Якщо при цьому рухається одна лише шия, то швидше за все вона заболить. Як і спина. Рухи, що повторюються, особливо незручні, також шкодять. Постійні підйоми рук шкодять сухожиллям або сумці плечового суглоба і призводять до розтягування. Тому стежте за положенням тіла,щоб було комфортно.

 Важливо дотримуватися елементарних правил підняття вантажів, тоді наслідки будуть не такими поганими. Наприклад, не можна крутитися, маючи на руках щось важке, піднімати ношу потрібно за рахунок розгинання колін, а не тягнути її з підлоги на прямих ногах. Якщо на кухню часто заносять тяжкості, краще користуватися візками і встановити автоматичні двері. Все найважче і часто використовується повинно лежати на полиці на рівні талії.

ПЕРЕГРІВ В ГАРЯЧОМУ ЦЕХУ

Робота в гарячому цеху може привести до перегріву, що є небезпечно. Тому дуже важливо знати симптоми, що насторожують. Теплове виснаження виникає коли великий об'єм крові притікає на периферію для охолодження, а в життєво важливих органах її бракує. Це призводить до запаморочення, погіршення зору, нудоти і занепаду сил.Потрібно відвести людини в прохолодне приміщення,поставити  лежачи з піднятими ногами. Якщо через кілька хвилин не стало краще, викликайте швидку домогому «103».

Симптоми теплового удару - сильний головний біль, сплутаність або втрата свідомості, червоне обличчя, суха гаряча шкіра без поту. У цьому випадку обов'язково потрібно викликати «103», а до її приїзду відправити людину в прохолодне приміщення і зняти зайвий одяг.

Щоб не допустити перегріву, потрібно під час роботи пити достатню кількість  рідини (крім кави або алкоголю), влаштовувати собі перерви в прохолодній кімнаті і носити одяг з бавовни. Якщо ви відчуєте себе погано, негайно скажіть колегам.

Нехтування професійними ризиками часто призводить до втрати працездатності. Не затягуйте з медичним оглядом у лікаря. якщо виникли симптоми хвороби. На ранній стадії впоратися з проблемою зазвичай простіше, ніж на пізній стадії.

Тому  рекомендуємо,працівникам кухні своєчасно і  регулярно проходити гігієнічне навчання  та медичні огляди в акредитованих закладах охорони здоров’я. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора