Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика ожиріння!

Дата: 28.11.2022 16:36
Кількість переглядів: 154

Ожиріння – хронічне рецидивуюче захворювання, що характеризується надмірним нагромадженням жирової тканини в організмі,зумовлене порушенням обмінних процесів. 26 листопада відзначають  Міжнародний день боротьби з ожирінням.

У 2000 році Всесвітня організація охорони здоров’я вперше використала термін “епідемія” для характеристики ситуації з ожирінням – вона визнала, що число повних людей збільшується колосальними темпами. За останніми оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. В Україні від зайвої ваги страждає близько 15% населення.

Існують різні засоби, за допомогою яких можна виміряти ожиріння, але найбільш широко використовують метод вимірювання та виявлення ожиріння через індекс маси тіла (ІМТ) – показник, який можна обрахувати розділивши вагу людини у кілограмах на зведений у квадрат зріст людини в метрах. Наприклад: якщо людина зі зростом 1,6 м важить 70 кг, то згідно формули  зріст 1,6 х 1,6 = 2,56, вага 70/2,56=27,3.  В такому випадку, людина з вагою тіла в 70 кг і зростом 1,6 м має надмірну масу тіла.

Проаналізувати отриманий результат допоможе класифікація:

<18.5-дефіцит маси тіла

18.5-24.9-норма

25-29.9-надмірна маса тіла

30-34.9-ожиріння 1 ступеня

35-39.9-ожиріння ІІ ступеня

>40-ожиріння ІІІступеня

 

Ожиріння збільшує ризик виникнення різноманітних захворювань: діабет ІІ типу, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, подагри, остеоартритів, синдрому нічного апное, репродуктивної дисфункції, деяких онкологічних захворювань — раку прямої кишки, простати, у жінок — раку ендометрію, шийки матки, яєчників, молочних залоз.

Частіше всього ожиріння виникає внаслідок споживання їжі з високою енергетичною цінністю (калорійністю) у поєднанні з недостатньою фізичною активністю і фактором генетичної сприйнятливості, хоча в поодиноких випадках спостерігалось виникнення захворювання на тлі генетичних, ендокринних порушень, прийому медикаментів або психіатричних розладів.

Ожиріння – це проблема, з якою можна і потрібно боротися. Для цього необхідно, в першу чергу, бажання самих людей змінити свої звички і спосіб життя.

Лікування ожиріння – це комплексний підхід, який передбачає первинну діагностику стану пацієнта, а оптимальний метод боротьби із проблемою визначають за результатами всіх досліджень.

Профілактика ожиріння:

-обмежити споживання жирної та солодкої їжі (у т.ч. дітям); 

-збільшити споживання фруктів та овочів, а також бобових, цільнозернових та горіхів;

-знизити вміст жиру, цукру та солі в продуктах (у т.ч. для дітей), виключити з раціону «фаст-фуд», чіпси , напої синтетичного характеру, тощо.

- дотримуватись водного режиму

- дотримуватися режиму харчування, уникати перекусів, «заїдання стресу»;

-не переїдати, насичення приходить через 15-20 хвилин після їди.

Для немовлят та маленьких дітей ВООЗ рекомендує:

  • ранній початок годування груддю протягом години після народження;
  • годування виключно грудним молоком протягом перших 6 міс. життя;
  • грудне вигодовування дитини до 2-х років або більше, з введенням у 6 міс. адекватного та безпечного прикорму.

Прикорм повинен бути багатим поживними речовинами та даватися у достатній кількості. У 6міс. батьки повинні вводити в раціон прикорму в невеликих кількостях і поступово збільшувати його кількість по мірі дорослішання дитини. Маленькі діти повинні якомога частіше отримувати різноманітні продукти, включаючи м’ясо, птицю, рибу або яйця. Їжу для дитини можна спеціально готувати або модифікувати з сімейних страв. Слід уникати в додатковій їжі дитини високого вмісту жирів, цукру та солі.

Особам з ожирінням рекомендуються фізична активність – біг, плавання, їзда на велосипеді. Найбільш прийнятним видом фізичного навантаження слід вважати ходьбу, яка повинна бути регулярною, помірної інтенсивності, щоденною, починаючи з 10 хвилин на день, з поступовим збільшенням тривалості до 30-40 хвилин, з включенням коротких (10-15 хвилин) епізодів швидкої ходьби. Рекомендується щодня приділяти фізичним навантаженням приблизно 30 хвилин.

Будь-які розрекламовані засоби для схуднення можуть дати деякий ефект тільки разом з обмеженням споживання калорій, жирів, вуглеводів і збільшенням фізичного навантаження.

    Пам’ятайте, що їжа повинна бути ліками, а не ліки їжею!

Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)          

та профілактики неінфекційних захворювань                          Ходан    А.М.              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора