Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Насильству немає виправдання

Дата: 30.11.2022 11:18
Кількість переглядів: 120

Фото без опису
Впродовж останніх дев'яти місяців, про насильство ми чуємо більше, ніж за всі 30 років незалежності України разом взятих. Сотні, тисячі невинних людей постраждали і навіть загинули, в результаті насильницьких дій російських загарбників. Та поруч з цим, випадків домашнього насильства не поменшало. Постійний стрес, страх, відсутність засобів для існування, зміна звичайного місця проживання, втрата майна, можливості заробітку, а не рідко й рідних, часто є причинами виникнення фактів агресії і насильства в сім'ї. Тому, не лише впродовж 16 днів в році (з 25 листопада до 10 грудня) присвяченим Всеукраїнській Акції проти насильства, а постійно потрібно спільними зусиллями протидіяти торгівлі людьми, домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.
 

«Зараз ми живемо в умовах війни, і в кожного з нас вмикається "режим виживання". Основні почуття в такому стані – тривога, страх і злість. У деяких випадках ці почуття зберігають нам життя, однак спілкування з близькими погіршують. Ми можемо бути більш роздратованими, агресивними, "атакувати" співрозмовника через дрібниці. Усе це природно. Та якщо не контролювати своїх слів, втрачається гармонія та взаємоповага у стосунках», – говорять психологи.

Повномасштабна війна впливає на всі сфери нашого життя. Якщо раніше українці спокійно будували плани на майбутнє, то нині багато з нас налякані й розгублені. Особливо гостро негативні емоції можуть проявлятися в умовах вимушеного переїзду та спільного мешкання з родичами чи навіть з незнайомцями.

Голова МВС Денис Монастирський
стверджує, що на даний час, зросла кількість повідомлень на гарячі лінії про домашнє насильство.Зокрема, через відсутність світла у житлових будинках почастішали випадки домашнього насильства наголошує він.
Насильство не повинно переноситися на близьких та рідних. Це важливо для розуміння нас як незалежної повноцінної нації.

Під час війни від домашнього насильства найбільше страждають традиційно вразливі категорії – жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю, вимушені переселенці. Діти відчувають на собі подвійний вплив війни. Якщо у родині, де відбувається домашнє насильство, є діти – не варто тішити себе ілюзіями, що вони нічого не помічають й на них така ситуація ніяк не вплине.Діти все бачать, все відчувають, й нездорові стосунки між батьками можуть травмувати їх навіть більше за те, що вони побачили на війні.

З метою забезпечення комплексного інтегрованого підходу до протидії домашньому насильству та сприяння реалізації прав осіб, постраждалих від домашнього насильства, важливим є проведення превентивних заходів, ефективного реагування на факти домашнього насильства. Важливу роль, в запобіганні насильству стосовно дітей, відіграють педагогічні працівники, які в доступній для дітей формі, пояснюють прояви та види насильства. Часто не лише діти, а й дорослі бояться зізнатися, що потерпають від домашнього насильства чи торгівлі людьми.Домашнього насильства можна уникнути, якщо жертва не буде мовчати.Куди звертатися у випадках домашнього насильства:
- до Національної поліції за номером 102 та повідомити про факт насильства; 
- на Урядовий контактний центр 15-47, де цілодобово надаються інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або з питань загрози вчинення такого насильства та психологічної допомоги потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам, дітям; 
- до безкоштовного номеру системи безоплатної правової допомоги 0800-213-103; 
- до національної «гарячої лінії» з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації 0800-500-335 або 116-123 (короткий номер з мобільного).

Соціальні психологи закликають не терпіти насильство та звертатися до служб допомоги навіть тоді, коли ви відчуваєте «перші дзвіночки» конфлікту: право на захист і підтримку має кожен із нас. Зупинимо домашнє насильство разом.

Головний спеціаліст відділу
правового забезпечення,
по роботі з територіальними
громадами та підтримки сім'ї
Наталія Гарбуз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора