Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Верховна Рада ухвалила закон «Про медіа» в цілому

Дата: 14.12.2022 10:02
Кількість переглядів: 107

Фото без опису
Законопроєкт «Про медіа» (реєстр. №2693-д), який наближає національне законодавство до Директиви 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіапослуги, ухвалений в цілому. «За» проголосували 299 народних депутатів.

Закон є однією із головних вимог Європейської комісії для набуття Україною кандидатства в члени ЄС. 30 серпня Верховна Рада ухвалила документ у першому читанні. До другого читання проєкт закону пройшов широке фахове та громадське обговорення, свої висновки та рекомендації також надали представники Єврокомісії. 

«Закон «Про медіа», 299 голосів «за». Історичний момент. До цього закону Україна прямувала 10 років. І нарешті консолідованою позицією парламенту вдалося його ухвалити. Новий закон замінить шість застарілих законів, які регулювали сферу медіа з 90-х років. Документ, зокрема, встановлює прозорі правила для медіа, які працюють в різних сферах – як онлайн, так і офлайн. Вперше встановлюється співрегулювання з Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення. І окремо – 9 параграф, присвячений боротьбі з російською пропагандою. Дуже вдячний усім колегам по парламенту – Микиті Потураєву, Євгенії Кравчук, всім членам комітету та громадським організаціям за спільну плідну роботу. Нагадаю, що це був один з пунктів, які Європейський союз після затвердження кандидатства України в члени ЄС, виклав нам як дорожню карту, аби ми могли розпочати переговори для вступу безпосередньо в ЄС», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв повідомив, що до другого читання законопроєкт ретельно доопрацювали, врахувавши думки усіх фракцій та груп, що входять до складу Комітету.

«Ми зміцнили механізми захисту, зокрема державної мови, ми зміцнили механізми захисту інформаційного простору, щоб не пролізла до нас російська пропаганда ні з боку рф, ні з боку європейських країн. Вони з цим зараз борються, але там залишаються «консерви», що мають європейську прописку, і вони лише чекають нагоди, щоби проникнути у наш теле- й радіопростір. Ми цього не допустимо», – наголосив Микита Потураєв.

Відповідно до перехідних положень закон «Про медіа» набуває чинності через 3 місяці з дня його опублікування. Щодо певних положень визначені окремі строки.

Більше про Закон Про медіа:

Проєкт Закону «Про медіа»: основні новації

Новий закон про медіа дозволить зупиняти російський контент, незалежно від способу його поширення, – Тарас Шевченко

Олександр Ткаченко: «Закон про медіа поставить заслін російській пропаганді на території України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора