Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

14 грудня: Ситуація в енергетиці

Дата: 15.12.2022 10:17
Кількість переглядів: 96

Фото без опису
Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України, опубліковано 14 грудня 2022 року о 18:49

Головне:

  • Україна чекає на рішення ENTSO-E для збільшення обсягів імпорту електроенергії, – Герман Галущенко
  • Єврокомісія профінансує програму по заміні 30 млн ламп розжарювання на світлодіодні в Україні
  • Володимир Зеленський повідомив, що цієї зими країна очікує на додаткове постачання із ЄС 2 млрд куб. м природного газу

 Стабільність інфраструктури

  • Електроенергія
  • Президент Володимир Зеленський просить надати підтримку в організації імпорту в Україну електроенергії в обсязі до 2 ГВт вартістю близько 800 млн євро за поточними цінами в цей опалювальний зимовий період для боротьби з російським енерготерором. За його словами, щоб це відбулося, необхідне рішення європейської мережі системних операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E, – ред.) збільшити імпортну потужність, деталі якого знають українські фахівці, які зараз перебувають у Парижі.
  • Наша держава розраховує максимально покрити дефіцит електроенергії в системі завдяки імпорту енергії з Європи, заявив Міністр енергетики України Герман Галущенко. Це дасть можливість стабільно пройти зимовий період. Водночас необхідне рішення ENTSO-E про збільшення пропускної спроможності міждержавних перетинів.
  • Французький оператор систем розподілу Enedis готовий розробити мастер-план для розвитку українських електромереж. Enedis готова направити в Україну своїх експертів для обміну досвідом у галузі керування електромережами, зокрема щодо посилення кіберзахисту, цифровізації процесів та підвищення ефективності передачі електричної енергії завдяки зменшенню втрат, а також у сфері взаємодії зі споживачем.
  • США надіслали в Україну першу партію енергообладнання на $13 млн. Обладнання було відправлено з військової бази США в межах першого траншу допомоги в розмірі $53 млн, оголошених минулого місяця після того, як Україна заявила, що їй потрібні трансформатори та генератори. Крім того, цього тижня зі Сполучених Штатів мають відправитись до України ще два літаки з обладнанням.
  • Федеральний уряд Німеччини оголосив про внесок 30 млн євро на закупівлю обладнання для відновлення пошкодженої внаслідок російських обстрілів енергетичної інфраструктури України в межах Німецько-Українського енергетичного Партнерства. Кошти будуть спрямовані до Фонду енергетичної підтримки України, створеного Секретаріатом Енергетичного співтовариства.
  • Обладнання на €415 млн від Франції допоможе відновленню українського енергосектору. Міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у дискусійній панелі в рамках Форуму з економічної стійкості та реконструкції України, який відбувся в Парижі.
  • 13 грудня 2022 року, о 01:09 підключили до електромережі останній енергоблок-«тисячник» Енергоатома (потужністю 1000 МВт), триває набір потужності. Непростий ремонт з усунення пошкоджень, отриманих внаслідок обстрілів енергосистеми України 23 листопада 2022 року, завершено. Таким чином, енергосистема отримала додаткових 1000 МВт електроенергії. Зараз всі 9 енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній наявній потужності.
  • Заступник Міністра енергетики України Микола Колісник та заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Фарід Сафаров провели зустріч з генеральним директором енергетичної компанії ENERSENSE Юссі Самулі Холопайненом та заступником голови Ради з міжнародної торгівлі цієї компанії Трістрамом Евансом. Сторони обговорили питання залучення інвестицій для відновлення та модернізації української енергосистеми. «Одним з перспективних напрямків для інвестицій ми бачимо будівництво газотурбінних станцій. Крім того, вже зараз стає актуальною децентралізація виробництва електроенергії, переорієнтація електромереж на регіональний рівень», — зазначив Микола Колісник. Представники ENERSENSE висловили зацікавленість у потенційній співпраці у сфері зеленої енергетики, оскільки компанія спеціалізується на енергетичних сервісах з нульовим рівнем викидів і підтримує перехід на відновлювані джерела енергії.
  • Єврокомісія профінансує закупку близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Про це повідомила Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на міжнародній конференції з підтримки України в Парижі. «Ми профінансуємо близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Коли 50 мільйонів таких лампочок буде доставлено з нашими партнерами, це заощадить 1 ГВт (електроенергії) — річний обсяг виробництва (блоку) атомної електростанції! У темні часи ми стоїмо разом із нашими українськими друзями», — написала згодом Урсула фон дер Ляєн. Україна найближчим часом запровадить програму безкоштовного обміну для населення: застарілі лампи розжарювання можна буде обміняти на нові світлодіодні. Всього планується провести заміну 50 млн ламп. Це має суттєво скоротити навантаження на енергосистему.

Газ

  • Володимир Зеленський на міжнародній конференції у Парижі повідомив, що цієї зими країна очікує на додаткове постачання із ЄС 2 млрд куб. м природного газу.
  • Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила порядок здійснення процедури сертифікації оператора газосховищ, яким в Україні виступає АТ "Укртрансгаз". Відповідне рішення прийнято на засіданні регулятора 13 грудня, після чого воно буде оприлюднене на сайті для внесення пропозицій для остаточного затвердження. Порядком визначається, зокрема, перелік документів, даних та інформації, що надаються суб’єктом господарювання, який подає запит на сертифікацію, та процедура сертифікації.

Міжнародний вимір та санкції

  • Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль та міністр енергетики України Герман Галущенко за результатами зустрічі в паризькій штаб-квартирі МЕА підписали дворічну спільну робочу програму з метою відновлення української енергосистеми після руйнувань, спричинених російською військовою агресією, та подальшого будівництва безпечного, сталого енергетичного майбутнього. Спільна робоча програма зосереджена на ключових коротко- та довгострокових енергетичних пріоритетах України з акцентами на енергетичній безпеці, переході на чисту енергію та плані відновлення енергетичного сектору.
  • Демілітаризація Запорізької АЕС — пункт №1 мирного плану Президента Володимира Зеленського. Це питання під час зустрічі в Парижі обговорили з керівником МАГАТЕ.
  • Рафаель Гроссі повідомив, що найближчим часом МАГАТЕ направить технічні постійні місії на всі атомні станції в Україні. Незалежні експерти організації будуть працювати на Запорізькій, Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській, а також на Чорнобильській АЕС. Це значно підвищить технічну й технологічну безпеку. Місії мають на меті убезпечити станції та фіксувати всі можливі спроби зовнішніх впливів, зокрема обстріли з боку російського агресора.
  • Президент Франції Емманюель Макрон заявив на Міжнародній конференції в Парижі про домовленість щодо виведення важкого озброєння із Запорізької атомної електростанції, окупованої російськими військами. За його словами, ведуться переговори щодо умов реалізації цього.
  • Норвегія запровадила граничну ціну на російську нафту, яка транспортується морським шляхом, на рівні 60 доларів за барель відповідно до рішення Європейського Союзу та G7.

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора