Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

19 грудня: Ситуація в енергетиці

Дата: 20.12.2022 10:21
Кількість переглядів: 113

Фото без опису
Допомога Азербайджану: 45 силових трансформаторів та 5 електростанцій резервного живлення 

«Енергоатом» та Urenco обговорили питання збільшення обсягу постачання збагаченого урану компанії Westinghouse задля виробництва ядерного палива для українських АЕС упродовж 2024-2025 років

Канада відновила проти росії санкції, що стосуються турбін для Північного потоку

Стабільність інфраструктури

  • Електроенергія
  • Станом на 11:00 19 грудня в енергосистемі України склалася важка ситуація. Всю ніч ворожі БПЛА намагалися прорватися на енергооб’єкти по всій країні. Завдяки професійній роботі Повітряних сил оборони ворог своєї мети в повному обсязі не досяг, але, на жаль, є кілька влучань в об’єкти інфраструктури.
  • Підрозділи ДСНС зараз працюють над ліквідацією наслідків обстрілів. Там, де це зараз можливо, ремонтні бригади вже оцінюють обсяг пошкоджень та розпочинають ремонтно-аварійні роботи. Також в південному та східному регіонах ворог піддав артилерійському обстрілу деокуповані райони, є пошкодження.
  • Наразі найскладніша ситуація склалась в центральному, східному та дніпровському регіонах. Введено графіки аварійних відключень в Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській, Київській областях та м.Київ.
  • Пріоритетно заживлені об’єкти критичної інфраструктури, відновлення енергопостачання побутовим споживачам може зайняти тривалий час.
  • Попри всі пошкодження енергетики тримають ситуацію під контролем. В енергосистемі зберігається стабільна частота 50 Гц, працюємо синхронно з європейською континентальною мережею.
  • Перша партія обладнання з Азербайджану вагою понад 52 тонни, складається з 45 силових трансформаторів та 5 електростанцій резервного живлення різної потужності. Найближчим часом планується відправлення другої партії. В цілому допомога, надана ЗАТ «Азеренерджі», складається з 45 силових трансформаторів i 50 генераторів. Загальна вартість становить понад 800 тисяч доларів.
  • Австрія перерахує п'ять млн євро до Фонду енергетичної підтримки України
  • «Енергоатом» та Urenco обговорили питання збільшення обсягу постачання збагаченого урану компанії Westinghouse задля виробництва ядерного палива для українських АЕС упродовж 2024-2025 років. Домовились про довгострокове співробітництво в галузі постачання збагаченого урану для ДП «НАЕК «Енергоатом» з 2026 року.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив грант у розмірі 4,5 мільйона євро для Укрпошти для підтримки доступу до інтернету у відділених населених пунктах України. Грант, який буде залучено зі Спеціального фонду акціонерів банку, підтримає національний поштовий оператор в придбанні пристроїв для супутникового інтернету та генераторів для забезпечення надійного інтернет-з’єднання та мобільних точок зарядки.
  • НКРЕКП врегулювала питання проведення перевірок субєктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг на час воєнного стану. Згідно з прийнятим на засіданні 19 грудня рішенням, до відновлених раніше позапланових невиїзних та планових перевірок додаються позапланові виїзні перевірки. Разом з тим уточнюється, шо планові та позапланові виїзні перевірки ліцензіатів, які провадять свою дільність чи розташовані на тимчасово окупованих територіях чи в зоні бойових дій, не проводяться.

Міжнародний вимір та санкції

  • Молдова судитиметься з «газпромом» через невиконання контракту
  • Канадський Уряд оголосив про скасування введеного кілька місяців тому винятку із санкцій проти рф щодо надання дозволу на повернення з ремонту турбін компанії Siemens для забезпечення роботи Північного потоку.
  • Україна під час 20-го засідання Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства звернулася із заявою до Договірних Сторін Співтовариства щодо засудження військової агресії росії проти України та використання ресурсів і енергії для шантажу економік і суспільств європейських країн. Заява України була підтримана більшістю держав-членів Енергетичного Співтовариства.

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора