Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

МОЗ забезпечує можливість та заохочує громадян вакцинуватися проти ГРВІ

Дата: 26.12.2022 16:47
Кількість переглядів: 223


Попри російську агресію проти України Міністерство охорони здоровʼя працює над тим, аби забезпечити українців вакцинами.

Цьогоріч в якості гуманітарної допомоги Україна отримала 223 тисячі доз вакцин проти грипу (60 тисяч доз в рамках ініціативи PiVi та 163 тисячі доз вакцин в рамках гуманітарної допомоги від компанії Sanofi).

Додаткові 30 тисяч доз, отриманих через механізм PiVi, доставлять у період з 22 по 29 грудня. Відповідний розподіл вже затверджений.

Вакцини розподіляться по всій Україні, навіть у ті області, частина котрих тимчасово окупована (окрім Луганської).

Вся вакцина, яка знаходиться в Україні, захищає проти тих вірусів, які циркулюють в цьому році. Тобто вакцинуватись варто лише цьогорічною вакциною, адже лише вона ефективна цього сезону. Торішня вакцина вже неефективна та не побудує імунітет.

Яку кількість доз може бути поставлено на приватний ринок?

Попередньо, відповідно до інформації Держлікслужби, на комерційний ринок має зайти 150 тисяч доз вакцини. Наразі вже 50 тисяч є в аптеках.

Головна проблема, чому виробники постачають не так багато вакцини в аптеки — недостатній попит. Адже практика вакцинації проти грипу в Україні не така поширена.

Кого щеплюватимуть першочергово?

Вакцинація проти грипу не входить до Національного календаря, а відповідно не є обов’язковою та безоплатною. Проте держава працює над тим, щоб захистити групи ризику. У цьому році йдеться про вагітних, медиків та сектор безпеки, тобто військових.

«Міністерство заохочує всіх громадян робити щеплення, адже навіть в умовах повномасштабного вторгнення здоровʼя українців — це наш пріоритет. Коли людина вакцинується, вона потенційно зменшує навантаження на систему охорони здоровʼя. Менше навантаження на систему охорони здоровʼя завдяки щепленню — більше ресурсів для лікування наших захисників та захисниць, — зазначив заступник Міністра охорони здоровʼя Ігор Кузін, — Обов’язок свідомих громадян — допомогти державі в скрутні часи, аби держава допомагала тим, хто цього потребує найбільше».

Щеплення можна робити впродовж усього сезону грипу. Зазвичай сезон триває з жовтня до травня наступного року. Імунітет формується через 7-14 днів.

Кому необхідно вакцинуватися насамперед?

У першу чергу щеплення рекомендоване людям, які входять до наступних груп ризику:

  • медпрацівники,
  • учителі,
  • діти віком до п’яти років,
  • вагітні,
  • літні люди віком від 60 років,
  • пацієнти із хронічними захворюваннями,
  • усі, хто працює в місцях скупчення людей.

 

Довідково

Грип — гостре вірусне захворювання, що найчастіше вражає органи дихання, може протікати в тяжкій формі, спричинити ускладнення: пневмонії, отити, синусити, менінгіт та навіть призвести до смерті. Маленькі діти належать до групи ризику, для якої грип становить найбільшу небезпеку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора