Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кабінетом Міністрів України затверджено важливі зміни, що стосуються правового статусу учасників бойових дій

Дата: 27.12.2022 10:11
Кількість переглядів: 360

Фото без опису
21 жовтня на засіданні Кабінету Міністрів України було проголосовано за важливий документ, який безпосередньо стосується правового статусу учасників бойових дій, а саме  - змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014р. № 413. Ці зміни мають на меті привести у відповідність зазначену вище Постанову до удосконаленого законодавства України щодо захисту прав і законних інтересів військовослужбовців, представників Сил безпеки й оборони, які безпосередньо захищають Батьківщину від російського агресора.

Серед іншого, відтепер статус учасника бойових дій зможуть отримати добровольці Сил територіальної оборони як одного з видів Збройних Сил України. Ще один аспект, якого торкаються зміни до Постанови №413 – це відсутність чіткої вказівки на кількість днів, які особа повинна перебувати в районі ведення бойових дій (якщо раніше було чітко вказано – 75 днів, тепер така вказівка відсутня). Зміни до Постанови доступні за посиланням https://bit.ly/3suQDw6.

 Постановою КМУ від 20 серпня 2014 року №413 відтепер врегульовано процедуру та порядок отримання, а також позбавлення статусу учасника бойових дій українськими громадянами, які починаючи з лютого цього року стали на захист Батьківщини.

Відповідно до зазначеного вище документу, щоб отримати статус УБД військовослужбовець повинен виконувати персонально, або перебуваючи у складі військової частини (закладу чи установи), бойові завдання. На підтвердження здійснення бойових завдань потрібно мати витяг чи копію з:

  • журналу бойових дій;
  • журналу бойових донесень;
  • вахтового журналу;
  • польотних листів;
  • матеріалів спецрозслідувань у випадку отримання поранення, контузії чи каліцтва.

Постановою регламентовано наявність тільки одного з перелічених вище документів. Проте ця норма не перешкоджає військовослужбовцю надавати інші, за власним бажанням, документи, які б підтверджували  виконання ним службових чи бойових завдань.

Який алгоритм дій?

Щоб отримати статус учасника бойових дій потрібно звернення від:

  • командира військової частини (органу/підрозділу) до комісії, що утворена державним органом, якому підпорядковується ця військова частина

                                              або

  • безпосередньо військовослужбовця, який звертається через терцентри комплектування та соціальної підтримки. 

До такого звернення додається один із переліку документів, що підтверджує здійснення бойових завдань, а також довідка безпосередньої участі у заходах забезпечення оборони за формою згідно з додатком 6 Постанови ПКМУ № 413.  

Що робити у разі відмови?

Якщо командир військової частини не подав до комісії відповідні документи, військовослужбовець може звернутися до такої комісії самостійно із зазначеними вище документами. Якщо ж військовослужбовцю відмовили у присвоєнні статусу УБД, повторне звернення також можливе – в такому випадку потрібне рішення керівника відповідного міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади. Крім того, рішення комісії можна оскаржити, шляхом звернення до суду.

        Таким чином, зміни до Постанови КМУ від 20 серпня 2014р. № 413, які прийняті на засіданні Уряду 21 жовтня уможливили надання статусу учасника бойових дій добровольцям Сил територіальної оборони, знівелювали попередню норму у кількість днів перебування в районі ведення бойових дій, а також визначили механізм отримання та позбавлення статусу УБД.

        Всі важливі законодавчі зміни, що стосуються соціального та правового статусу учасників бойових дій можна знайти на офіційному сайті Міністерства оборони України за електронною адресою https://www.mil.gov.ua/.

Роз'яснення підготувала Марина Кониченко головний юрист відділу безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора