Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду

Дата: 28.12.2022 09:54
Кількість переглядів: 163

Фото без опису
Доброго дня, шановні колеги, шановні українці!

Ми стоїмо на порозі нового 2023 року. Але сьогоднішні виклики будуть із нами і в найближчому майбутньому.

Насамперед ідеться про енергетику. Зменшується кількість аварійних відключень. Така можливість з’явилася завдяки героїчній роботі наших енергетиків із відновлення пошкодженого обладнання, зниженню споживання у вихідний день та відсутності морозної погоди.

Сьогодні, 27 грудня, після аварійно-відновлювальних робіт вдалося повернути в мережу 2 блоки теплових електростанцій.

Триває процес відновлення інфраструктури, зростає кількість споживачів, яким хоча б частково відновлено споживання. Діє відпрацьований алгоритм пріоритетності заживлення споживачів. На першому місці — критична інфраструктура, на другому — ВПК, на третьому — важливі виробництва, на четвертому — житловий фонд.

Стежимо за тим, аби вимкнення були справедливими, і їх навантаження розподілялося рівномірно на всіх споживачів.

Ми розуміємо, що росія готується продовжити атаки на українську енергосистему. Тож перебуваємо в щоденній готовності до нових масованих обстрілів. Це може статися будь-коли: сьогодні, завтра чи навіть напередодні Нового року. Хочу підкреслити: у разі відсутності обстрілів новорічні свята пройдуть без аварійних відключень.

Ворог прагне не лише вивести з ладу чергову підстанцію чи лінію електропередач. Він передусім націлений сіяти страх та паніку. Але йому це не вдасться. Ми віримо в себе, в нашу армію, в наших енергетиків, в наших партнерів. Ми вистоїмо, бо єдині, сильні та мотивовані боротися за рідну землю.

Щоб швидше відновити енергосистему, ухвалюємо сьогодні рішення про спрощення будівництва повітряних ліній електропередач і підстанцій. На час воєнного стану знімаємо вимогу проведення оцінки впливу на довкілля щодо таких об’єктів. Цей крок виправданий в екстремальних умовах повномасштабної війни, яку росія веде проти України.

Цього року держава виконувала всі свої соціальні зобов’язання перед українцями. Зробили майже неможливе. У надскладних умовах бойових дій, в окупації, під час обстрілів мирних міст і сіл. На всі соціальні виплати спрямували близько 800 млрд грн.

Здійснили всі заплановані на 2022 рік підвищення. Провели індексацію, зокрема вперше проіндексували військові пенсії. Успішно реалізуємо ініційовану Президентом Володимиром Зеленським програму підтримки пенсіонерів віком 80+. У жовтні додаткову допомогу почали отримувати люди, яким виповнилося 70 років. Загалом виплатили пенсій на понад 575 млрд грн. Лише в грудні перераховано пенсій на 51,4 млрд грн.

Створили систему централізованого нарахування виплат. Це дало змогу платити допомоги, субсидії та пільги людям, які перебували на території ведення бойових дій і в окупації. Таким чином охопили виплатами понад 5 млн сімей.

Продовжуємо соціальну реформу. Сьогодні урядовим рішенням на виконання закону припиняємо діяльність Фонду соціального страхування, приєднуємо його до Пенсійного фонду України. Робимо механізм соціальної підтримки більш дієвим та ефективним, адаптованим до реалій сьогодення. Планомірно скорочуємо зайві витрати держави.

Також на 2023 рік продовжуємо перехідний період щодо переоформлення допомоги на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, на дітей з інвалідністю, на осіб, що мають інвалідність із дитинства, на тих, хто за ними доглядає. Це потрібне рішення, оскільки наразі багато українців перебувають за кордоном, у декого відсутній доступ до електрики. За таких умов переоформити допомогу проблематично. Тому відтермінуємо процедуру на потім.

Цими днями виповнюється 31 рік із часу смерті імперії зла – СРСР. Саме в кінці 1991 року Союз припинив існування як геополітична реальність. Його наступниця — російська федерація — присвоїла собі місце в Раді Безпеки ООН. В обхід Статуту Організації членство рф у Радбезі було нав’язано світовій спільноті. На жаль, тоді спільнота промовчала. Сьогодні мовчати не можна.

Росія вже давно не є миролюбною державою, і тому не відповідає основному критерію ООН. Вона цинічно зловживає своїм правом вето в Раді Безпеки. Блокує рішення, які протидіють її агресивній політиці. Тому Україна правомірно ставить питання щодо виключення росії не лише з Радбезу, але й з ООН.

Закликаємо весь цивілізований світ солідаризуватися з нашою позицією.

Віримо в перемогу сили міжнародного права й докладаємо для цього всіх можливих зусиль!

Дякую за увагу! Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора