Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В області працюють над вдосконаленням медичних послуг для хворих на туберкульоз та ВІЛ/СНІД

Дата: 28.12.2022 14:17
Кількість переглядів: 146

Фото без описуПід керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулося засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на території  області.

Розпочинаючи засідання, Людмила Сірко зазначила, що  актуальною проблемою галузі охорони здоров’я є захворюваність населення на ВІЛ/СНІД та туберкульоз. Ці питання потребують значної уваги влади й громадськості. До роботи у сфері протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу залучені як органи влади, медичні заклади, так і міжнародні та громадські організації.

 

Присутні затвердили План роботи координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на території Івано-Франківської області на 2023 рік.

Йшлося й про впровадження заходів, спрямованих на реалізацію Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам, державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню області. Мовилося і про регіональні програми в галузі охорони здоров’я Прикарпаття та необхідні кошти, які передбачені для лікування цих небезпечних хвороб.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА  – начальник управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф заступник голови координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу  Володимир Дзьомбак зауважив, що наше спільне завдання - максимально утримати ситуацію з надання необхідної медико-соціальної допомоги таким хворим на належному рівні.

Учасники заходу обговорили пріоритетні напрямки розвитку допомоги внутрішньо переміщеним людям, які стикнулися із захворюваністю на ці хвороби та проаналізували необхідні для цього кошти.

Наголошувалося на важливості швидкого тестування ВІЛ-інфекції на всіх рівнях медичної допомоги. Особливо важливим є розширення тестування на ВІЛ на рівні первинної ланки, а також проведення тестування за ініціативою медичного працівника. Значна увага приділялася питанню надання медико-соціальних послуг ВІЛ-інфікованим вагітним жінкам і породіллям.

У процесі обговорення акцентовано увагу на необхідності покращення роботи з виявлення захворюваності туберкульозом на ранніх етапах, проведенні необхідних профілактичних оглядів, зокрема у територіальних громадах, та доступі сільського населення до діагностики шляхом забезпечення функціонування пересувних діагностичних мобільних амбулаторій.

Під час засідання йшлося й про результати реалізації грантових проєктів боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією благодійними фондами «ЗАХІД ШАНС» та «100 відсотків життя Івано-Франківськ».

Зауважувалося, що важливо поширювати інформацію про захворюваність на туберкульоз, ВІЛ/СНІД та об’єднувати зусилля медиків та громадськості для зменшення кількості цих небезпечних захворювань, висвітлювати у ЗМІ питання щодо боротьби із ними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора