Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як відновити втрачене пенсійне посвідчення

Дата: 29.12.2022 12:18
Кількість переглядів: 295

Відповідно до частини 4 статті 44 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особам, яким призначено пенсію, органи Пенсійного фонду України видають пенсійні посвідчення.

Якщо пенсіонер втратив документ чи його було пошкоджено – він може отримати новий. Для цього потрібно подати заяву на виготовлення нового пенсійного посвідчення.

Зробити це можна кількома способами:

  • звернувшись до будь-якого зручного територіального органу Пенсійного фонду України;
  • через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua);
  • за допомогою мобільного застосунку «Пенсійний фонд».

При особистому зверненні заповнюється відповідна заява, пред’являється паспорт та додається фото.

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заява на виготовлення пенсійного посвідчення міститься у розділі «Щодо пенсійного забезпечення».

З мобільного застосунку «Пенсійний фонд» потрібно обрати вкладення «До ПФУ»: розділ «Комунікації до ПФУ» - «Заява на виготовлення пенсійного посвідчення».

Отримати виготовлене пенсійне посвідчення можна в обраному сервісному центрі Пенсійного фонду України (зазначається людиною під час подання заяви).

Альтернативою паперовому пенсійному посвідченню для багатьох пенсіонерів може стати електронне відображення пенсійного посвідчення в мобільному застосунку Дія. Воно має таку ж юридичну силу, як і традиційне пенсійне посвідчення.

Іноді виникають ситуації, коли пенсіонер з певних причин не може самостійно отримати нове паперове пенсійне посвідчення. Тоді документи можуть видати особі, яка представляє інтереси пенсіонера та повноваження якої оформлено в установленому порядку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора