Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика отруєння алкоголем та його сурогатами

Дата: 04.01.2023 15:23
Кількість переглядів: 608


Мало хто замислюється про те, що навіть невелика доза алкоголю може стати дуже підступною і жорстокою отрутою для людського організму. За даними статистики, понад 50% летальних випадків у результаті отруєння настає саме при отруєнні алкоголем і його сурогатами.

Ступінь отруєння та його наслідки залежать від низки факторів: властивостей і кількості отрути, що потрапила до організму, способу її надходження, тривалості перебування в організмі (часу контакту з отрутою), стану здоров'я людини.

Кожен організм індивідуальний, тому для кожної людини існує так звана своя доза алкоголю, яка стає для нього отрутою. Це залежить від маси тіла, спадкових чинників, наявності хронічних захворювань, стану шлунка та печінки, умов прийняття алкоголю (закуски, інші напої) і багатьох інших факторів.

Людина, що знаходиться в стані алкогольного сп'яніння, не здатна адекватно оцінювати свій стан і тому може не помітити, що отруїлася спиртовмісними напоями. Найважче алкогольне отруєння протікає у жінок, підлітків та дітей.

 

Виділяють такі види сурогатів:

 

Ознаками алкогольного отруєння є:

- відсутність самокритики і переоцінка своїх можливостей ;

- порушення координації рухів, розлад уваги;

- гучна, нерозбірлива та нечітка мова;

- уповільнення пульсу – менше 60 ударів у хвилину;

- почервоніння обличчя, посилення потовиділення;

- нудота і блювання.

Ознаки отруєння сурогатами алкоголю (метиловим спиртом (достатньо 7-10г), антифризом, дихлоретаном) з'являються швидше і вже за 10-12 годин стан людини ускладнюється: з'являється біль в очах, порушується зір, після чого настає сліпота.Людина втрачає свідомість, у неї знижується температура тіла, можливо мимовільне сечовипускання і дефекація, рясна блювота. В такому стані порушується діяльність серцево-судинної і дихальної систем. У постраждалих частішає пульс стає ниткоподібним (погано прощупується), дихання стає шумним. Можливо рясне відділення слини і слизу, іноді у вигляді піни. Якщо не припинити вживання алкоголю, то ознаки отруєння збільшуються, і може наступити алкогольна кома.

Алкогольна кома може бути різного ступеня тяжкості, тому потерпілому потрібна медична допомога і екстрена госпіталізація.

 

Перша допомога при алкогольному отруєнні, якщо людина непритомна:

  • Принцип лікування алкогольної інтоксикації схожий на лікування будь-якого іншого виду отруєння.Негайно викликати бригаду швидкої допомоги .
  • Якщо людина сидить, потрібно покласти її на ліжко на бік, нахилити її голову таким чином, щоб вона могла дихати і не захлинулась у випадку блювання.
  • Якщо блювота не почалася, її потрібно викликати штучно,лише у тому випадку, коли людина перебуває у свідомості!
  • Потім можна перемістити людину на свіже повітря або провітрити приміщення.
  • Не зайвим буде промити шлунок водою, можна дати міцний чай. Найкраще зелений, він містить антиоксиданти і виводить з організму токсичні речовини. Не дозволяти вживати інші напої, крім чаю та води, кава, наприклад, може посилити алкогольне сп’яніння, а як наслідок – і інтоксикацію.
  • Для приведення людини до тями використовують нашатирний спирт. Не давати нюхати весь флакон, від різкого запаху стан постраждалого може посилитися.
  • Необхідно залишатися поряд з людиною до приїзду швидкої та постійно перевіряти її дихання та кровообіг. Можна його вкрити, щоб не змерз, але зняти одяг, який утруднює дихання.

Якщо відмовитися від спиртовмісних напоїв невдається, то можна зробити деякі профілактичні заходи, які допоможуть запобігти алкогольній інтоксикації:

  •  не слід вживати алкоголь на голодний шлунок;
  • перед застіллям можна з'їсти бутерброд з вершковим маслом або салом;
  •  під час застілля необхідно добре закушувати;
  •  не можна знижувати міцність напоїв і змішувати різний алкоголь;
  •  не варто запивати алкоголь газованими напоями;
  •  приміщення необхідно провітрювати, особливо при великому скупченні людей;
  • не вживайте алкоголь невідомого походження, сурогатні алкогольні напої, напої виготовлені або придбані у невідомих осіб.

Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Ходан А.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора