Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Уряд розпочне програму обміну старих ламп на LED з 16 січня – Шмигаль

Дата: 11.01.2023 10:42
Кількість переглядів: 118

Фото без описуФото без опису
Кабінет Міністрів з 16 січня розпочинає в режимі бета-тестування програму безкоштовного обміну старих електричних ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 10 січня.

Ключові факти

  • За словами голови уряду, спочатку в рамках програми планується заміна до 500 000 ламп у шести регіонах України. «Після цього орієнтовно за два тижні проєкт буде запущено у звичайному режимі по всій території України», – зазначив Шмигаль.
  • Згідно із повідомленням, охочі можуть подати заявку через «Дію», а потім отримати пʼять нових ламп у найближчому відділенні «Укрпошти». 
  • Шмигаль нагадав, що Єврокомісія закуповує для України 30 млн світлодіодних ламп, а Франція додає ще 5 млн.

Контекст

У грудні стало відомо, що ЄС профінансує 30 млн світлодіодних ламп для України, про це повідомила у Twitter президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Україна найближчим часом мала запровадити програму безкоштовного обміну ламп для населення. Загалом планувалося провести заміну 50 млн ламп. Це має значно скоротити навантаження на енергосистему, зазначили в Мінекономіки.

«Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на енергоощадні LED-лампи, може допомогти нам споживати на 7–10% менше електроенергії в момент пікового навантаження», – казала перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко. 

Україна потребує імпорту електроенергії з країн ЄС обсягом до 2 ГВт у цей опалювальний зимовий період, заявив раніше президент Володимир Зеленський. За його словами, ця підтримка може коштувати близько €800 млн за поточними цінами. Але це значно менше, ніж може коштувати блекаут. 

forbes.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора