Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Людмила Сірко: Ми повинні вчасно та ефективно захищати кожну дитину, яка проживає на Прикарпатті

Дата: 13.01.2023 08:55
Кількість переглядів: 182

Фото без опису
Сьогодні під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулася нарада, де обговорювали основні напрямки роботи обласної та районних служб у справах дітей, проблемні питання та шляхи їх вирішення. Захід відбувся за участю керівників та фахівців служб у справах дітей обласної, районних державних адміністрацій і закладів цілодобового перебування дітей.

Йшлося про захист прав та інтересів дітей, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та організацію цієї роботи службами у справах дітей районних державних адміністрацій.

Людмила Сірко наголосила на важливості роботи служб у справах дітей та інших дотичних структур, які працюють над вирішенням проблем дитинства та забезпеченням захисту прав дитини. Розповіла про важливість практики вивчення досвіду роботи у районах та територіальних громадах області.

«Незважаючи на усі виклики, основна мета - вчасно відреагувати та зробити все можливе, щоб захистити кожну дитину, яка цього потребує. Ми спрямували усі наші ресурси на те, щоби не лише зберегти, а й покращити напрацьовані результати роботи. Попри виклики сьогодення, ми розуміємо, що найголовніше у діяльності профільних служб - своєчасно та ефективно, в рамках чинного законодавства, захистити кожну дитину, яка сьогодні є на теренах області, - зауважила Людмила Сірко.- На Прикарпаття прибуло багато діток з тих областей України, де ведуться активні бойові дії. Ми об’єднали зусилля обласних, районних служб у справах дітей, органів місцевого самоврядування, міжнародних донорів, щоби подбати про цих дітей».

Зазначимо, що область стала надійним тилом та опорою для 456 дітей із числа ВПО із закладів цілодобового перебування. Це діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, серед яких і діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. На сьогодні у семи закладах області проживає 164 дитини, із законними представниками - 166 дітей, а це 23 сім’ї опікунів/піклувальників (34 дитини), сім прийомних сімей, де виховують 12 дітей та 16 дитячих будинків сімейного типу, де 112 вихованців (у тому числі 11 рідних дітей).

Зауважувалося, що загалом, на обліку служб у справах дітей області перебувають 1190 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, функціонують 11 дитячих будинків сімейного типу (81 вихованець), 72 прийомні сім’ї (134 дитини), 902 дитини влаштовані у сім’ї опікунів та піклувальників.

Значну увагу на нараді було приділено напрямкам роботи служб у справах дітей щодо створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, їх матеріально-технічному забезпеченню, а також захисту житлових і майнових прав дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Важливо, що у 2022 році за кошти державної субвенції в нашій області придбано житло для 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Обговорювали роботу щодо здійснення контролю за місцем проживання, умовами утримання, навчання, виховання дитини, над якою встановлено опіку, піклування, яка влаштована у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, сім’ю усиновлювачів шляхом відвідування родини. Наголошувалося на важливості реалізації грантових проєктів та програм, які фінансуються із місцевих бюджетів щодо захисту прав та інтересів дітей.

Йшлося і про стан забезпечення ведення банку даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, сімей потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів в єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти».

Важливим питанням, яке було розглянуто на нараді, стала діяльність обласних закладів цілодобового перебування дітей. Саме ці заклади надали прихисток для більше ніж 100 діток-сиріт, діток, позбавлених батьківського піклування, та тих, які опинилися у складних життєвих обставинах із закладів цілодобового перебування та прибули із зони активних бойових дій. Мовилося і про забезпечення цих закладів необхідними генераторами, проведення там капітальних¸ поточних ремонтів та облаштування захисних укриттів.

На завершення наради Людмила Сірко дала відповідні доручення керівникам та фахівцям служб у справах дітей ОДА та РДА щодо вирішення проблемних питань, які обговорювалися на нараді, та подякувала їм за плідну співпрацю і відданість справі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора