Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Держпродспоживслужба Прикарпаття: ПІДСУМКИ-2022 – безпечність харчових продуктів та ветеринарна медицина

Дата: 27.01.2023 14:00
Кількість переглядів: 170

Фото без опису
Подаємо до уваги громадськості інформацію про основні показники виробничої діяльності за 2022 рік у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

 Протягом 2022 року в області проведено 581,8 тис. лабораторно-діагностичних досліджень по профілактиці заразних хвороб тварин та 2 228,1 тис. щеплень і лікувально-профілактичних головообробок по профілактиці заразних хвороб.

Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби досліджено 572 проби біологічного матеріалу на сказ, а саме: лисиці – 336 (12 позитивних результатів), собаки – 176 (9 позитивних результатів), коти – 41 (4 – позитивних  результати), ВРХ – 16 (2 позитивні результати), хом'як – 1; кроти – 1; куниця – 1.

В Івано-Франківську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби з початку року надіслано 1 105 проб біологічного матеріалу для проведення досліджень на африканську чуму свиней, в тому числі від диких свиней – 63 проби та 1 042 проб від свійських свиней. За результатами досліджень хворих тварин не виявлено.

З метою недопущення пташиного грипу на територію області проведено 3 453 проб моніторингових досліджень, а саме: 40 – синантропна птиця; 63 – дика птиця; 150 – санітарний брак птиця птахівничих господарств та 3 200 -   птиця населення та птахівничих господарств.

Ведеться контроль за кількістю діючих та виведених з експлуатації худобомогильників на території області. Станом на 01.01.2023 на території області наявні 13 діючих худобомогильників та 352 виведених з експлуатації. Проведено досліджень грунту, відібраного з територій худобомогильників на сибірку, в кількості 116 проб.

Протягом 2022 року в області зареєстровано 22 неблагополучних пункти по сказу тварин (27 випадків) – порівняно з минулим роком станом на 01.01.2022 зареєстровано 15 неблагополучних пунктів  (14 н/б пунктів по сказу (18 випадків), 1 н/б пункт по пастерельозу птиці):

Назва захворювання

+/- до 2021 року н/п

Сказ

+ 8 ( + 9 випадків)

Пастерельоз

  • 1

Станом на 01.01.2023 р. оздоровлено:

- 17 неблагополучних пунктів по сказу тварин, в тому числі 2 які були зареєстровані в 2021 році. Залишилось оздоровити 7 неблагополучних пунктів.

З початку 2021 року проведено 39 засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Станом на 01.01.2023 запровадили НАССР:

 -   1 609 оператори ринку, в т. ч. виробники харчової продукції –  322; з них: підприємства по виробництву харчових продуктів, інгредієнтами яких є сировина тваринного походження – 156; підприємства по виробництву харчових продуктів, інгредієнтами яких є сировина рослинного походження – 178;

- оператори, які займаються обігом харчових продуктів - 1 287, з них: заклади торгівлі та громадського харчування – 410; освітні заклади – 877 (школи – 570, садочки – 277, інші освітні заклади – 30).

Ідентифіковано тварин: ВРХ – 17 246; свиней – 13 795; ДРХ – 3 451. 

Всього внесено в реєстр операторів ринку – 17 254 об'єкти, в тому числі в 2022 році – 691.

Видано 30 експлуатаційних дозволи, в тому числі: – харчові продукти – 19,  неїстівні – 11. Видано постанов про анулювання експлуатаційних дозволів – 38.

Проведено планових і позапланових перевірок – 137. З них: у сфері безпечності харчових продуктів – 119;  у сфері ветеринарної медицини – 18. За результатами здійснених заходів державного контролю видано 68 приписів та накладено 6 адміністаривних стягнень на суму 2 550,00 гривень.

До Головного управління Держпродспоживслужби поступило 35 скарг у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, які було розглянуто та вирішено.

У 2022 році 22 суб′єкти господарювання здійснювали експорт сировини та продукції тваринного походження, 9 – неїстивних продуктів тваринного походження та 15 – продуктів рослинного походження.

55 уповноваженими (офіційними) лікарями ветеринарної медицини здійснювався контроль на 104 суб′єктах господарювання із забою тварин та розробки і обвалювання м′яса. Ними проведено огляд 9 987 гол. ВРХ, 37 968 гол. свиней, 259 гол. ДРХ та 6 млн. 269 тис гол. птиці, які поступили на забій. За результатами ветеринарно-санітарної експертизи на правлено на утилізацію невідповідної продукції, а саме: 1,64 т субпродуктів та 1,62 т м′яса птиці.

Крім того спеціалістами ветеринарної медицини проведено огляд 4 360 гол. ВРХ та 15 559 гол. свиней під час подвірного забою тварин в особистих селянських господарствах.

Відповідно до Планів Державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження, Державного моніторингу кормів та Державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах досліджено зразків: 1 198 продукції рослинного походження, 32 корми та 177 сировини та біологічного матеріалу, відповідно. За результатами моніторингових досліджень невідповідної продукції не виявлено.

Державними лабораторіями Держпродспоживслужби в області проведено 27 930 досліджень 8 429 зразків сировини та харчових продуктів тваринного та рослинного походження, за результатом яких виявлено 115 не відповідностей нормативній документації.

В результаті роботи операторів ринку в області утворилось 29 160,94 т побічних продуктів тваринного походження, в тому числі направлено на переробку та утилізацію 15 252,25 т та на біотермічне знешкодження 13 866,75 т.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора