Косівська районна державна адміністрація
Івано-Франківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Косівщині презентували проєкт з підвищення рівня імунізації проти коронавірусу

Дата: 30.01.2023 14:23
Кількість переглядів: 367


Як знизити рівень захворюваності на інфекційні хвороби, уникнути їх спалаху в умовах воєнного стану та охопити щепленням якомога більшу частину населення Прикарпаття, зокрема й Косівщини, обговорили в Косівській територіальній громаді під час засідання «круглого столу» «Співпраця задля захисту громади від інфекційних хвороб» у рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Про вакцинацію як ефективний, безпечний та безальтернативний метод подолати вакцино-керовані інфекції говорили директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Дмитренко, координатор проєкту від ГС «Коаліція за вакцинацію» Сергій Василишин, голова територіальної громади Юрій Плосконос та завідувачка кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я іІвано-Франківського національного медичного університету Орина Децик, заступниця генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Тетяна Джус.

«Наш обов’язок вберегти населення від небезпечних хвороб, особливо тих, на які ми можемо впливати за допомогою якісних і ефективних вакцин, – наголосив керівник ДОЗ ОДА. – Проте, для цього потрібно сформувати колективний імунітет, а це можливо, якщо показник вакцинації становитиме не менше як 95%. Тому дуже важливо щоб наші краяни не нехтували можливістю отримати щеплення».

Учасники «круглого столу» проаналізували рівень захворюваності на вакцино-керовані інфекції в області, у тому числі й у Косівській територіальній громаді.

Відтак було презентовано завдання проєкту в громаді. Серед найосновніших:

- підвищити рівень охоплення імунізації проти коронавірусу, враховуючи вразливі групи населення, збільшити відсоток проведення рутинних щепленнь;

- сформувати мобільні бригади для імунізації маломобільних груп населення;

- організовувати просвітницькі заходи серед освітян.

Йшлося також про методи підвищення рівня вакцинації, зокрема ідею «пакету змін».

Орина Децик зазначила, що ідея громадського здоров’я – це профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань і промоція здорового способу життя.

«Треба сприяти щоб всі діти були щеплені та не забувати про вакцинацію дорослих. Адже ми вже переконалися, яка «агресивна» недуга і який важкий перебіг, коли від хвороби немає вакцини», – додала координаторка.

Довідково

Проєкт «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» фінансується американським народом через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID - US Agency for International Development) і виконується організацією Pact у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH)), Оверсіз Стратіджик Консалтінг (OSC), Європейський інститут політики громадського здоров’я - ЄІПГЗ та за участю Шкіл громадського здоров’я Університету Темпл, Університету Дрексель та Федерації охорони здоров’я Філадельфії (Temple/Drexel/HFP), а також громадської спілки «Коаліція за Вакцинацію» за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора